Dieselschandaal

Beieren wil schadevergoeding van Volkswagen

De Duitse deelstaat Beieren gaat autoconcern Volkswagen aanklagen voor een schadevergoeding in het dieselschandaal. Dat kondigde de Beierse minister van Financiën Markus Söder (CSU) dinsdag aan tegenover het Duitse persbureau DPA. Het gaat om compensatie van verliezen die de deelstaat heeft geleden door de sterk gedaalde beurskoers. Nadat in september 2015 bekend werd dat Volkswagen met de uitstoot van dieselauto’s had gesjoemeld, stortte de koers in. Die koersdaling zorgde voor grote verliezen voor het Beierse pensioenfonds. De stap van Beieren is opmerkelijk omdat het de eerste Duitse deelstaat is die Volkswagen aanklaagt voor een schadevergoeding. Die zal volgens minister Söder maximaal 700.000 euro zijn. (NRC)

    • Wouter van Noort