Daar zie je straks niks meer van

Foto Thomas Samson/AFP

Op de Place de la République in Parijs staat het Monument à la République. Het monument uit 1883 viert de Franse republiek en haar idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Op deze symbolische plek betuigden mensen na elk van de aanslagen die Frankrijk de afgelopen tijd troffen, met bloemen, kaarsen, knuffels en gedichten hun medeleven met de slachtoffers en hun steun voor de Franse waarden.

Maar ook het monument zelf verwerd tot een canvas voor viltstift en spuitbus. Graffiti die niet kon blijven zitten, oordeelde het stadsbestuur. Maandag begon de grote schoonmaak. Toch gaan de getuigenissen niet helemaal verloren. Voordat, zoals op deze foto te zien is, de spuit ter hand werd genomen, hebben medewerkers van het gemeentelijk archief voorwerpen, briefjes en boodschappen geconserveerd of gedocumenteerd.

    • Pepijn Hendriks