CZ maakt ziekenhuistarieven openbaar

Het gaat om behandelingen die vallen binnen het eigen risico. CZ is de eerste zorgverzekeraar die de bedragen publiceert.

Operatiekamer in het Amsterdam Medisch Centrum.
Operatiekamer in het Amsterdam Medisch Centrum. Foto Koen van Weel/ANP

CZ heeft als eerste zorgverzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd, zo meldt CZ op haar website. Het gaat om de behandelingen die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro.

De publicatie volgt op de oproep van de Consumentenbond om de zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. Dan kunnen consumenten de kosten van de behandeling vergelijken tussen verschillende ziekenhuizen.

Tarievenlijst wordt geüpdatet

CZ schrijft op haar website dat ze begrijpt dat consumenten informatie willen hebben over de prijs en kwaliteit van de zorg:

“Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken”.

De gepubliceerde tarieven zijn over het jaar 2016. Deze komen tot stand door onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De verschillen tussen de behandelingen komen volgens CZ door het prijsbeleid van een ziekenhuis en het verschil in geleverde zorg. In de komende tijd zal de zorgverzekeraar de tarievenlijst steeds updaten.

Grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen en klinieken

Uit de tarievenlijst blijkt dat de prijzen die ziekenhuizen rekenen zeer van elkaar verschillen. Patiënten die een tot twee keer polikliniek bezoeken voor een slaapstoornis zijn in het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in het Zeeuwse Dirksland 129 euro kwijt, bij veel andere ziekenhuizen ligt de behandeling tussen de 135 en 180 euro. Maar in specialistische klinieken zoals Kempenhaege in het Brabantse Heeze kost het bezoek 296 euro.

Een ander groot verschil is de veel voorkomende ingreep van het inbrengen van een spiraaltje. In het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes kost het 156 euro, terwijl de ingreep in het Rein de Graaf Gasthuis in Delft 580 euro kost.

Meer inzicht in kwaliteit en kosten van de zorg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid lanceerde vorig jaar de campagne ‘het jaar van de transparantie’. Volgens de VVD-minister was er te weinig informatie over de kwaliteit en kosten van de zorg.

“Overal in de samenleving zien wij dat informatie over de prijs en kwaliteit van producten en diensten met één muisklik beschikbaar is. Maar als het gaat om onze gezondheid – het meest waardevolle wat mensen hebben – is die informatie er nauwelijks”.

De minister maakte in maart 2015 bekend dat er jaarlijk 5 miljoen euro wordt uitgetrokken om de informatievoorziening voor patiënten te verbeteren. Van zorgverzekeraars werd gevraagd om meer duidelijkheid te bieden over de zorgpolissen.

In november vorig jaar maakten drie van de vier grote zorgverzekeraars hun premies bekend. Meest opvallende verandering: Menzis schrapte de omstreden budgetpolis. In deze goedkoopste zorgpolis zijn veel reguliere zorginstellingen uitgesloten van vergoedingen. De naam van deze polis veranderde in Basis Voordelig. Een woordvoerder liet weten dat de scherpe randjes van de polis zijn gehaald, alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd.

Peter Kruys van de onafhankelijke zorgvergelijker Zorgkiezer vond het jammer dat deze polis werd afgeschaft. De concurrentie neemt volgens hem af, waardoor ziekenhuizen het onderhandelingsspel met verzekeraars winnen. Door budgepolissen worden ziekenhuizen juist aangemoedigd om goedkoper te werken. Ziekenhuizen moeten dan wel patiënten van tevoren waarschuwen als zij geen contract hebben.