‘Cosmetica van Chanel is een guilty pleasure’

Augusta Wind (31) heeft haar eigen tassenlabel. Daarnaast geeft ze les en heeft ze af en toe ergens een schnabbel. Ze woont in een huurhuis in Rotterdam, maar zit het merendeel van haar tijd in haar atelier.

Bob van der Vlist

IN

‘In drukke periodes maak ik al snel dagen van twaalf uur en dat dan zes dagen per week. Dan zit ik van ’s morgens 10.00 uur tot ’s avonds 22.00 uur in mijn atelier en ben ik tassen aan het maken. Maar het is niet zo dat ik aan een stuk door aan het naaien ben hoor, ik ga ook lunchen of doe een drankje buiten de deur, speel een rondje tafeltennis of zet tijdens het naaien een serie op.

„Mijn tassenlabel Augusta Wind ben ik drie jaar geleden begonnen en de verkoop, zowel online als in winkels, begint steeds beter te lopen. Het lastige is wel dat ik naast het creatieve gedeelte ook veel tijd kwijt ben aan de ondernemerskant. Ik ben bijvoorbeeld nog op zoek naar meer verkooppunten. Daarvoor moet je voortdurend contact leggen met nieuwe winkels en daar heb ik eigenlijk weinig gelegenheid voor.

„Daarnaast geef ik les op de vooropleiding van de kunstvakopleiding Codarts en op de vooropleiding van de Willem de Kooning Academie, beide in Rotterdam. Van die inkomsten kan ik mijn vaste lasten betalen, behalve mijn eten. En af en toe heb ik her en der nog een schnabbel, vaak zijn dat dan creatieve projecten op scholen waar ik aan meewerk.

„Tot twee maanden terug gaf ik ook nog rondleidingen in het Museum Boijmans van Beuningen. Dan besef ik elke zomer dat ik er geen tijd meer voor heb en stop ik ermee, maar pak ik het in oktober weer op omdat ik het extra geld nog nodig heb. Toch denk ik dat het dit jaar niet zo zal gaan, want ik heb me de afgelopen tijd echt het schompes gewerkt.”

UIT

‘Mijn ouders zijn kunstenaars dus thuis hadden we vroeger niet heel veel geld. Daarom ben ik, in het begin illegaal, al vanaf mijn elfde gaan werken en heb ik heel veel bijbanen gehad. Als ik al dat geld had opgespaard, had ik nu een hele klap spaargeld gehad, maar ik hou nu eenmaal van geld uitgeven. Zo besteed ik per maand wel zo’n 250 tot 450 euro aan buiten de deur lunchen, avondeten en aan bier drinken, en ook ga ik vrij regelmatig uit. Voor mijn gevoel ben ik daardoor niet zoveel geld kwijt aan boodschappen, hoewel ik wel vaak de beste kazen en broden koop.

„Ik schaf niet veel spullen aan, want ik heb een handig ruilmiddel: mijn tassen. Met veel bevriende kunstenaars maak ik zo dealtjes: die ene vriendin wil een nieuwe tas dus dan maakt ze voor mij een nieuwe ring. Ook heb ik laatst een kunstwerk van Rem Atelier gekocht ter waarde van 425 euro, een lichtbak met een foto van een plant erin, maar ik hoefde minder af te rekenen omdat ik in ruil daarvoor weer een tas voor de kunstenaar maak.

„Cosmetica van Chanel is een guilty pleasure van me. Het slaat nergens op, want je betaalt er veel te veel voor, maar er hangt een heel chic gevoel rond dat merk en daar houd ik van. Bovendien betaal je misschien wel 60 euro voor je rouge, maar dan heb je anderhalf jaar lang wel de best passende kleur.”

    • Liza Titawano