Sommige Britten willen hun oude blauwe paspoort terug, en snel ook

Nigel Farage tijdens de Brexit-campagne in juni. Foto Alastair Grant/AP

De Brexit laat nog even op zich wachten. Maar voor sommige Britten kan de scheiding van de EU niet snel genoeg gaan. Zij eisen een signaal dat „laat zien hoe trots we zijn weer een volledig onafhankelijke natie te zijn”, zoals The Sun dinsdag schreef. De tabloid is een campagne begonnen het donkerblauwe Britse paspoort terug te krijgen.

‘Old Blue’ verdween in 1993, nadat het Verenigd Koninkrijk vijf jaar eerder was overgestapt op bordeauxrode paspoorten. Die kleur, en de door machines leesbare omvang, is in de hele EU hetzelfde. Maar de Britten bleven heimwee houden naar hun harde iets grotere blauwe kaftje. Sinds 1920, toen de Volkerenbond regels voor paspoorten opstelde, was het nauwelijks veranderd.

De paspoorten zullen hoe dan ook moeten worden aangepast na de Brexit. UKIP-leider Nigel Farage wees er in de referendumcampagne veelvuldig op: de eerste woorden op de bordeauxrode kaft zijn nu niet ‘Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’, maar ‘Europese Unie’.

Binnenlandse Zaken houdt de boot af. „Er zijn geen onmiddellijke plannen de omvang of kleur aan te passen”, zei staatssecretaris Goodwill vorige week.

Overigens: hoe kleiner de kans dat iemand een paspoort bezat, hoe groter de kans dat hij voor de Brexit stemde. En in de week na het referendum merkten andere Europese landen juist dat de Britse belangstelling voor andere paspoorten groeide. In een week kreeg de Ierse ambassade in Londen 4.000 verzoeken om informatie van Britten met Ierse grootouders (voor het referendum 200 per week), en de Poolse ambassade kreeg er 980 in een maand (normaal tien).

    • Titia Ketelaar