BMW breekt records in sterkste tweede kwartaal ooit

Qua winst, omzet en verkoop verbrak BMW van april tot en met juni de eigen records.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

Autofabrikant BMW heeft in een sterk tweede kwartaal de winst tot recordhoogte zien oplopen. Dit was met name dankzij de sterk gestegen verkoop van zwaardere auto’s als de 7-serie en de X-serie. BMW zegt te verwachten de huidige koers over heel 2016 voort te kunnen zetten.

Van april tot en met juni boekte het bedrijf een nettowinst van 1,95 miljard euro - een stijging van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook qua omzet was er in München reden voor een feestje. In het tweede kwartaal werd er een recordomzet van ruim 25 miljard neergezet - een groei van 4,5 procent.

Volgens topman Harold Krüger verkocht BMW in het tweede kwartaal meer auto’s dan in dezelfde periode van ieder ander jaar. De verkoop van BMW en de twee dochtermerken Mini en Rolls-Royce steeg met met 5,7 procent tot ruim 605.000 auto’s. Over de eerste zes maanden van 2016 boekte BMW een verkoopgroei van 5,8 procent. Dit kwam met name door de verkoop van de BMW 7-serie. Het belangrijkste model van BMW werd in de eerste zes maanden ruim 31,7 procent meer verkocht ten opzichte van een jaar geleden.

Mijlpaal

Een andere mijlpaal voor BMW is dat de fabrikant erin slaagde voor het 25ste kwartaal op rij de als doel gestelde winstgroei van minimaal 8 procent te behalen. Financieel directeur Friedrich Eichiner geeft in het verslag aan erg te spreken te zijn over de resultaten.

“Een blik op onze EBIT [inkomsten voor belasting, red.] laat zien dat we ons niet alleen op de korte termijn focussen.”

    • Sjoerd Klumpenaar