Amsterdam in de fout met drieduizend uitkeringsgerechtigden

Persoonlijke gegevens als adres, burgerservicenummer en rekeningnummer werden naar de verkeerde inwoners gestuurd.

SP-wethouder Arjen Vliegenthart Horusfotografie

Bijna drieduizend Amsterdammers hebben afgelopen maand verkeerde informatie ontvangen over hun uitkering. Een deel van hen ontving persoonlijke informatie als adres, burgerservicenummer en rekeningnummer van een andere uitkeringsgerechtigde. Dat schrijft Arjen Vliegenthart, wethouder Werk, Inkomen en Participatie in een brief aan de raadscommissie.

De fout is veroorzaakt door een bedrijf dat in opdracht van de gemeente de brieven verwerkt en verstuurt. In totaal gaat het om 2.948 verkeerd verstuurde brieven.

20160802 Brief Onjuiste Uitkeringsspecificatie by Huib de Zeeuw on Scribd

Gemeente Amsterdam vaker in de fout

Gemeente Amsterdam ontdekte na een dag de fout waarna een excuusbrief werd verstuurd met het verzoek om de brieven te vernietigen. SP-wethouder Vliegenthart weet niet of “alle ontvangers aan ons verzoek tot vernietiging gehoor heeft gegeven”. De gemeente heeft de fout gemeld bij autoriteit Persoongegevens. Voor burgers die vragen hebben, is er een speciaal telefoonnummer geopend.

Het is zeker niet de eerste keer dat gemeente Amsterdam in de fout gaat. In de afgelopen jaren ging het echter vooral om financiële missers. In 2013 ontvingen negenduizend minima duizenden euro’s meer op een rekening dan de bedoeling was. Begin september vorig jaar kregen burgers en bedrijven ten onrechte 580.000 euro uitgekeerd.

    • Huib de Zeeuw