Aleppo rouwt om dood 14-jarige Syrische soapster

De Syrische kindacteur Qusai Abtini speelde in een zwarte komedie over het dagelijkse leven in het door oorlog verscheurde Aleppo.

De 14-jarige Qusai Abtini speelde in de televisieserie Umm Abdo.
De 14-jarige Qusai Abtini speelde in de televisieserie Umm Abdo. Still uit video Wochit News.

De humanitaire situatie voor de naar schatting 250.000 inwoners in het rebellengebied in Aleppo wordt steeds nijpender. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken waarschuwde op maandag voor een herhaling van de genocide in Rwanda (1994) en de massamoord in Sebrenica (1995).

Een aantal inwoners probeert het geweld te vluchten. Een van hen was de 14-jarige Qusai Abtini. Hij overleed afgelopen maand toen een raket insloeg op de auto waarmee hij de verwoeste stad wilde verlaten, zo schrijft de Britse krant The Telegraph in een portret over deze bijzondere jongen. Zijn vader overleefde de aanslag.

Ster in zwarte komedie over oorlogsstad Aleppo

Abtini genoot lokale bekendheid door zijn optreden in de televisieserie Umm Abdo, dat werd opgenomen in de nauwe straatjes van de oude stad Aleppo. De zwarte komedie over het dagelijkse leven in de eens zo bruisende zakenstad was voor veel Syriërs een korte ontsnapping aan de al meer dan vijf jaar voortdurende oorlog.

De 14-jarige acteur wordt herinnerd om zijn komische timing en grote glimlach. Volgens Bashar Sakka, de producent van de serie, was Abtini een zeer talentvolle en intelligente acteur, zo laat hij weten vanuit het zuiden van Turkije.

“We wilden dat hij zo vrij mogelijk zou spelen, zonder angst voor het regime van Bashar al-Assad en zijn meedogenloosheid”.

In de serie Umm Abdo, dat werd uitgezonden via Youtube, speelden kinderen de rol van volwassenen. Zij zijn volgens Sakka de “getuigen van de massamoorden gepleegd door Assad”. Het script van de serie, dat gaat over het moeizame leven in Aleppo waar inwoners moeten omgaan met uitvallende elektriciteit, gebrek aan water, voedsel en medicijnen, is overwegend anti-regime.

De 19-jarige broer van Qusai, een strijder van het Vrije Syrische Leger, laat aan The Telegraph weten dat zijn broertje aan het begin van de opstand tegen Assad het gezicht was van de demonstranten.

“Maar hij was ook mijn kleine broertje. Elke keer dat ik een kind zie in de straten van Aleppo moet ik aan hem denken. Het voelt alsof mijn hart stopt met kloppen”.

Drie weken geleden omsingelde het leger van Assad het rebellengebied in het oosten van Aleppo. Ze willen dat burgers via humanitaire corridors het gebied ontvluchten, maar veel inwoners vertrouwen het Syrische regime niet en blijven in de stad. Verschillende rebellengroepen proberen een einde te maken aan de belegering van de stad. Wanneer Aleppo geheel in handen valt van Assad is dan is dat zijn grootste overwinning.

    • Huib de Zeeuw