‘Aan IS ontsnapte vrouw’ terug in Nederland

Laura Hansen (20) is gelijk aangehouden. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Hansen tijdens een interview met Kurdistan 24.
Hansen tijdens een interview met Kurdistan 24. Foto Kurdistan 24

Laura Hansen is terug in Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De 20-jarige vrouw, die vorig jaar door haar man meegenomen zou zijn naar Syrië, beweert te zijn ontsnapt uit de handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Hansen is gelijk bij terugkomst op Schiphol maandagavond aangehouden, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek tegen haar. Dat is standaardprocedure voor mensen die terugkomen uit gebied dat in handen is van IS. Ze wordt verdacht van “deelname aan een terroristische organisatie van 1 september 2015 tot en met 12 juli 2016″ en zal daarover worden verhoord.

De vrouw heeft twee kinderen, van vier en één, met haar 27-jarige man. Die zijn ondergebracht bij een pleeggezin, in overleg met de familie van Hansen, zo zegt het OM.

Geronseld

In september 2015 reisden Hansen en haar man, een Nederlander van Palestijns-Duitse afkomst, af naar Raqqa in Syrië. Die stad wordt gezien als hoofdstad van het door IS gestichte kalifaat. Ze zou zijn voorgehouden dat ze daar op vakantie gingen en vluchtelingen gingen helpen.

Lees ook ‘Zusters, jullie zijn nodig in kalifaat’, over Nederlandse vrouwen die naar IS-gebied trekken.

Na een week werd ze naar eigen zeggen overgebracht naar Mosul in Irak. Half juli zou het haar met haar kinderen gelukt zijn zich over te geven aan Koerdische Peshmerga-strijders. Haar vader was in contact gekomen met de strijders. Vervolgens verscheen Hansen op de Koerdische zender Kurdistan 24 om haar verhaal te doen.

Daarin vertelde ze onder andere dat haar man gewelddadig was. Omdat ze zwanger was, wilde ze niet van hem scheiden. Hansen bekeerde zich op 17-jarige leeftijd tot de islam en ontmoette haar man op een datingsite voor moslims. Volgens haar ouders was Hansen “een kwetsbaar meisje”. Haar man zou haar hebben gehersenspoeld. In 2011 was ze al een tijdje vermist toen ze wegliep uit een jeugdcentrum.

    • Joram Bolle