Dat Abou Jahjah wel meeviel is schijn, volgens zijn critici

Zomergasten Advocaat Herman Loonstein vindt zelfs dat Jahjah twee strafbare feiten pleegde in het tv-interview.

©

Dyab Abou Jahjah deed gisteren in Zomergasten zijn best om over te komen als een „vriendelijke, redelijke man”, maar zijn tegenstanders trappen er niet in.

De mensen die vooraf protesteerden tegen zijn komst naar het tv-programma, zijn de dag erna nog steeds van mening dat de VPRO de Vlaamse columnist en activist geen podium had moeten bieden.

Hans Fels, de documentairemaker die in een opinie-artikel in NRC bezwaar maakte: „Jahjah praatte met meel in de mond. Hij probeert salonfähig te doen, maar het blijft een verhulde antisemiet.”

Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg: „Jahjah zet zijn prettige gezicht op om binnen te komen bij het grote publiek. Maar wie zijn werk kent, weet dat hij een gevaarlijke, boosaardige man is die manipuleerde met beelden en halve leugens erbij vertelde. Hij zet mensen tegen elkaar op, en daar worden de Joden de dupe van.”

Lees ook onze tv-recensie van Zomergasten met Dyab Abou Jahjah

Advocaat Herman Loonstein, die namens Federatief Joods Nederland aangifte deed tegen Jahjah en VPRO, vindt zelfs dat Jahjah twee strafbare feiten pleegde in het tv-interview: „Hij heeft met allerlei opmerkingen de holocaust gebagatelliseerd, onder meer door islamofobie in één adem met de holocaust te noemen. De VPRO had dat vooraf kunnen weten. Ook was sprake van het opruien tot een terroristisch misdrijf, door de aanslagen van 9/11 opnieuw te vergoelijken.”

Dennis Pekel, van actiegroep TOF, die in een advertentie in Trouw protest aantekende: „Jahjah was aan de oppervlakte redelijk gematigd en positioneert zichzelf zo als accepté, als opinieleider. Maar onderliggend was het doordrenkt van antisemitisme en anti-westerse denkbeelden. Het is een aflevering die polarisatie aanwakkert.”

Volgens hen was interviewer Thomas Erdbrink niet in staat om de „abjecte denkbeelden” door te prikken. Pekel: „In de reacties op internet en in media merk ik dat Jahjah zijn doel heeft bereikt. Het viel allemaal wel mee, lees ik dan.”