Wielrenner Sagan voor drie jaar naar Bora-Hansgrohe

Met het aantrekken van de Slowaak wil de Duitse ploeg voor volgend jaar een WorldTour-licentie zeker stellen.

Peter Sagan viert zijn groene trui op de Champs-Élysées. Foto Bas Czerwinski/ANP

De populairste en misschien wel beste wielrenner van het moment, Peter Sagan, stapt over van Tinkoff naar Bora-Hansgrohe. De Slowaak tekent bij de Duitse ploeg een contract van drie jaar.

Bora-Hansgrohe, dat dit seizoen nog door het leven ging als Bora-Argon 18, meldt op de eigen website dat met Sagan ook zijn broer Juraj en zijn landgenoten Maciej Bodnar, Michael Kolar and Erik Baška de overstap naar de Duitse ploeg. “We hebben geprobeerd om Sagan te voorzien van een vertrouwde omgeving”, legt teammanager Ralph Denk de vijfvoudige transfer uit.

Een groot deel van de komst van Sagan naar het relatief kleine Bora is toe te schrijven aan fietsfabrikant Specialized, melden verschillende media. Het afgelopen seizoen was de Slowaak al het gezicht van de Amerikaanse fietsenmaker terwijl hij nog voor Tinkoff fietste. Ook Specialized heeft een contract van drie jaar getekend met Bora-Hansgrohe, en neemt naar verluidt een groot deel van het salaris van Sagan voor zijn rekening. Als onderdeel van de deal rijden volgend jaar alle coureurs van de Duitse ploeg op Amerikaanse fietsen.

Klassiekers en grote rondes

Bora-Hansgrohe had dit seizoen geen licentie voor de WorldTour, de hoogste categorie van wielerwedstrijden, maar hoopt dat met het aantrekken van Sagan en de nieuwe sponsor Hansgrohe - de Canadese fietsenfabrikant Aegon 18 stopt met sponsoring - wel te realiseren. Sagan staat momenteel eerste op de wereldranglijst van de WorldTour. De kans is groot dat het met de licentie wel goed gaat komen, aangezien twee ploegen - IAM Cycling en Sagan’s oude ploeg Tinkoff - de competitie verlaten.

Sagan was een van de hoofdrolspelers van de afgelopen Tour de France. Lees hier waarom: Wie waren de hoofdrolspelers van de Tour de France?

De ploeg toont zich gelijk ambitieus: Denk kondigde aan dat de focus voor volgend seizoen in eerste instantie op de klassiekers zal liggen. Sagan won afgelopen seizoen de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Ook wil Bora zich voor de grote rondes versterken. De komende weken zegt het team met meer belangrijk transfernieuws naar buiten te zullen komen. Sagan won afgelopen Tour voor de vijfde keer op rij de groende trui voor de beste sprinter en won drie etappes.

Bora is een kleine ploeg; het werd opgericht in 2009 als Team NetApp-Endura en boekte tot nu toe bescheiden successen in het professionele wielrennen. Hoogtepunt is de etappezege van Leopold König in de Vuelta van 2013. König, die in die editie van de Ronde van Spanje negende werd in het algemeen klassement en tegenwoordig voor Team Sky uitkomt, en sprinter Sam Bennett waren tot nu toe de meest aansprekende namen van de ploeg.

    • Sam de Voogt