Wie zittend werkt zal erbij moeten leren bewegen, en niet zo’n beetje ook

©

In tijden van spanning en conflict komt er ook wel eens goed nieuws voorbij, dat echt belangrijk is en dus de voorpagina verdient. Gezondheidsschade ten gevolge van lang stil zitten is te compenseren door iedere dag één uur stevig te wandelen. Aldus vorige week The Lancet, met een groot onderzoek onder een miljoen westerlingen naar zitduur, tv-kijken en sterftekans. En als er iets wat de post-industriële samenleving kenmerkt, is het wel zittend werken, doorgaans achter een scherm. En binnen Europa zijn Nederlanders kampioen-zitten stelde het SCP onlangs vast. Sta dus op en lees dit verder wandelend, of straks, na terugkeer. U leeft langer.

Dat stilzitten slecht is weten we sinds een jaar of drie en is bekend geraakt met de kreet dat ‘zitten het nieuwe roken’ is. Uit het Lancet-onderzoek blijkt dat zitten als risicofactor voor de gezondheid zelfs is te vergelijken met obesitas. Dat de zitschade zelf terug is te draaien, is nieuw. Dat geldt niet voor roken – daar valt niet tegenop te wandelen. Het goede nieuws is dan ook dat we in zekere zin kunnen blijven zitten, mits we er stevig bij gaan bewegen. En wel iedere dag.

En dat heeft zo zijn consequenties. De meeste mensen zijn immers geïnteresseerd in een langer leven, zo mag worden afgeleid uit de omvang van de gezondheidssector en de bloei van de sportscholen. Nu is in de kern van de zaak iedereen kansloos tegen de dood, maar met het moment waarop valt vaak nog te marchanderen. Toevallige rampen daargelaten, als ongeneeslijke aandoeningen, blikseminslag en Lijn 5 zonder remmen.

Nu is de keerzijde van dit goede nieuws dat de nieuwe beweegnorm van ‘dagelijks een uur substantieel’ meer is dan wat de burger tot nu toe is voorgehouden. Deze norm is bijna drie keer meer dan de 2 ½ uur matig intensief bewegen per week, de zogeheten Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), waar het beleid zich tot nu toe aan vast hield.

Overigens voldoet aan de huidige beweegnorm 57,1 procent van de Nederlandse bevolking. Daaronder zijn begrepen die landgenoten die drie maal per week twintig minuten zware, intensieve lichamelijke activiteit verrichten. De echte sporters dus. Valt 57,1 procent mee of tegen? Nederlanders zijn in ieder geval gemiddeld een gezond volk.

De gemiddelde levensverwachting bij geboorte staat nu op 81,6 jaar, waarmee Nederland nog net in de wereldtop-twintig staat. Met een gemiddelde lengte van 183 cm is de Nederlandse man de langste ter wereld, zo werd vorige week uit ander onderzoek bekend. Deels is de oorzaak genetisch, maar voeding en gezondheidszorg spelen ook een rol. Uit die 57,1 procent valt in ieder geval af te leiden dat de meeste Nederlanders zélf bewegen belangrijk vinden.

Loop dus naar of tijdens het werk, wetend dat mannen (nog) langer zitten dan vrouwen en hogeropgeleiden langer dan lageropgeleiden. De kans op uitstel van de dood neemt dan toe. En dat is fijn, vooral in een land als dit.