Walker winnaar laatste major, goed einde Luiten

2016 is het golfjaar gebleken van de nieuwbakken ‘major’-winnaars. Na de Masters (Danny Willett), het US Open (Dustin Johnson) en het British Open (Henrik Stenson) werd ook het laatste van de vier grote toernooien, het PGA Championship, gewonnen door iemand die nooit eerder een major won: Jimmy Walker. De 37-jarige Amerikaan uit Oklahoma kwam tot zondag niet verder dan een zevende plek, in 2014 op hetzelfde PGA Championship. Walker hield na een spannende slotronde op de banen van Baltusrol in Springfield, New Jersey, de Australiër Jason Day van zich af, de winnaar van vorig jaar. Zijn eindscore van veertien onder par was een slag minder dan Day. Walker was een winnaar die kenners niet eens heel dun met potlood hadden ingetekend, ook al won hij al vijf toernooien op de PGA Tour en was hij voor dit weekend al topvijftigspeler. Op de grote toernooien dit jaar schutterde hij: hij werd nog gedeeld 29ste op de Masters, maar miste daarna de cut op het US en British Open. De afgelopen dagen was hij vrijwel foutloos: hij noteerde geen enkele bogey op de laatste 28 holes. „Ik speelde tot nu toe niet zo goed, maar vorige week klikte er iets, en dat nam ik mee naar deze week,” zei Walker na zijn overwinning. Joost Luiten sloot zijn kampioenschap goed af. Zijn vierde en laatste ronde liep hij in 65 slagen, vijf onder par. Dat bleek goed voor een gedeelde 33ste plaats. „Al met al was het dankzij de laatste dag een redelijk goede week”, reageerde hij op zijn website. (AP, NRC)

    • Frank Huiskamp