Vluchten geschrapt wegens staking piloten easyJet

De actie op Schiphol was pas zondagavond aangekondigd om te voorkomen dat easyJet piloten vanuit het buitenland zou invliegen.

Een vliegtuig van easyJet op Schiphol.
Een vliegtuig van easyJet op Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

Piloten die namens easyJet vanaf Schiphol vliegen hebben maandagochtend om 06.00 uur het werk voor vier uur neergelegd. Ze voeren actie voor een betere cao. De Ierse vliegtuigmaatschappij verwacht vanwege de staking een aantal vluchten te moeten schrappen.

Welke vluchten niet kunnen vertrekken is niet duidelijk. Er vertrekken tussen 06.00 en 10.00 uur zestien easyJet-vluchten vanaf Schiphol. De vliegmaatschappij zegt te verwachten minstens de helft van de vluchten te kunnen laten vertrekken.

De piloten maakten pas zondagavond laat via vakbonb Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) de actie bekend, omdat ze wilden voorkomen dat easyJet net als tijdens een eerdere staking piloten vanuit het buitenland zou invliegen om het werk over te nemen. VNV noemt de inzet van “deze stakingsbrekers olie op het vuur”. Van de rechter moeten de piloten hun acties minimaal zes uur van tevoren aankondigen.

Lees ook over het conflict tussen de piloten en easyJet: De ‘stakingsbrekers’ van easyJet zitten volgens de vakbond al klaar

De piloten willen een beter pensioen, meer rust tussen vluchten en hun salaris doorbetaald krijgen bij ziekte. De Ierse vliegmaatschappij heeft in een reactie online laten weten de vertraging te betreuren, maar legt de schuld bij de piloten:

“Het is een teleurstellende en onnodige actie die helaas onze reizigers die via Amsterdam reizen zal beïnvloeden. We excuseren ons voor het ongemak.”

Meer acties

VNV heeft meer acties aangekondigd als het conflict tussen easyJet en de piloten over een betere cao niet op korte termijn wordt opgelost. Op 14 juni legden de piloten op Schiphol voor het eerst het werk neer. EasyJet kon desondanks het volledige vluchtschema vanuit Amsterdam uitvoeren omdat het buitenlandse piloten invloog die de vluchten overnamen.

Lees ook over de uitspraak van de rechter: Rechter geeft dubbel signaal in zaak easyJet

Daarop stapte de vakbond naar de rechter. Die oordeelde dat de piloten mogen staken, maar ook dat easyJet stakingsbrekers mag inzetten. De afgelopen vier weekenden mocht er niet gestaakt worden omdat er pieken van de zomervakantie waren.