Vijf doden bij aanval op Russische helikopter in Syrië

De helikopter had net hulpgoederen afgeleverd in de belegerde stad Aleppo en was op weg naar een Russische basis aan de kust.

Rebellen kijken bij het wrak van het Russische toestel dat maandag werd neergeschoten.
Rebellen kijken bij het wrak van het Russische toestel dat maandag werd neergeschoten. Foto Ammar Abdullah / Reuters

Bij gevechten in het noorden van Syrië is maandag een Russische legerhelikopter uit de lucht geschoten. De vijf inzittenden, twee militairen en drie bestuurders, zijn daarbij om het leven gekomen, zo bevestigde het Kremlin. De helikopter was op weg van Aleppo naar een Russische basis aan de kust.

In een verklaring meldt het Kremlin volgens Reuters dat het toestel net hulpgoederen had afgeleverd in de belegerde stad Aleppo. Op de weg terug naar de basis in Latakia werd de legerhelikopter in de buurt van Idlib beschoten. Dat gebied is in handen van rebellen, tegenstanders van de door Rusland gesteunde regering van president Assad.

Tekst gaat door onder de kaart:

Over de nationaliteit van de slachtoffers is formeel nog niets bekendgemaakt. Vlak na de aanval werden volgens Reuters op sociale media echter foto’s gedeeld van een Russisch identiteitsbewijs dat uit de helikopter zou zijn gehaald. Op andere beelden was een lichaam te zien dat ontdaan was van zijn kleding.

Dertien Russen omgekomen

Rusland begon in september vorig jaar met het uitvoeren van luchtaanvallen, om de soldaten van het Syrische leger bij hun strijd op de grond te steunen. Sindsdien zijn volgens persbureau AFP dertien Russische soldaten gedood, de slachtoffers van maandag niet meegerekend. Vorige maand kwamen bij een aanval op een Russische helikopter nog twee piloten om.

Aanval op de ‘corridor’ bij Aleppo

Niet ver van waar het toestel maandag werd neergeschoten openden Syrische rebellen zondagnacht de aanval op het Syrische leger. Doel van dat offensief was om de controle te heroveren in het zuidwesten van Aleppo. Het leger kreeg dat gebied, de enige toegangsweg naar het oostelijke deel van de stad, drie weken geleden in handen na een fel offensief.

Lees ook: Corridor moet burgers in Aleppo een uitweg bieden.

Volgens de rebellen zijn bij de aanval belangrijke gebieden teruggewonnen op het leger, maar het regeringsleger ontkende dat op staatstelevisie. Via de toegangsweg waar nu om wordt gevochten willen Rusland en Syrië hulp bieden aan de naar schatting 250.000 inwoners van Aleppo, waar al meer dan een jaar fel gevochten wordt.

    • Joost Pijpker