‘Uber gaat samen met grootste onlinetaxidienst van China’

De twee bedrijven krijgen een gezamenlijke waarde van 35 miljard dollar (31,3 miljard euro).

Een taxi passeert het gebouw van Uber in Peking. Foto AFP / STR

Didi Chuxing, veruit de grootste onlinetaxidienst van China, gaat samen met de Chinese activiteiten van taxidienst Uber. De twee bedrijven krijgen een gezamenlijke waarde van 35 miljard dollar (31,3 miljard euro). Dat melden anonieme bronnen aan the Wall Street Journal.

De overname, die mogelijk maandag al bekend wordt, maakt een einde aan de competitie tussen de twee bedrijven die Uber veel geld kost. Uber zou in China meer dan 1 miljard dollar per jaar verliezen. Beleggers in Uber China krijgen een minderheidsbelang van 20 procent in het nieuwe bedrijf. Ook zal Didi 1 miljard dollar investeren in het moederbedrijf Uber in de Verenigde Staten. De overname volgt een paar dagen op de mededeling van de Chinese overheid dat het diensten als Uber en Didi gaat legaliseren.

Het marktaandeel van Didi, dat veertien miljoen ritten per dag verzorgt, is bijna negentig procent. Uber is actief in zestig steden in het land.

Lees ook: China laat Uber toe op zijn gesloten taximarkt

Beide taxidiensten maken nog geen winst, maar nu de apps in China legaal worden, verwachten investeerders dat de bedrijven snel winst gaan maken. Volgens analisten zal Didi over vier jaar 50 miljard dollar waard zijn.

    • Carola Houtekamer