Turkije zoekt nog driehonderd soldaten in verband met coup

De Turkse regering vermoedt dat de verdachten zich nog in Turkije bevinden en niet gevlucht zijn naar het buitenland.

Een van de elf voortvluchtige commando's die eerder maandag werd aangehouden.
Een van de elf voortvluchtige commando's die eerder maandag werd aangehouden. Foto Kenan Gurbuz / Reuters

De Turkse regering is nog op zoek naar 311 militairen vanwege mogelijke betrokkenheid bij de staatsgreep van ruim twee weken geleden. Onder hen zijn negen generaals, zo liet minister Fikri Isik van Defensie maandag aan het televisiestation CNN Turk weten. Isik vermoedt dat de gezochte soldaten nog in Turkije zitten.

In een vraaggesprek met de zender liet de bewindsman weten dat de arrestaties en ontslagen binnen het leger nog niet voorbij zijn. Sinds de coup zijn meer dan 1.400 militairen gearresteerd vanwege deelname aan de mislukte staatsgreep. Drieduizend soldaten werden de afgelopen dagen oneervol ontslagen, onder wie veertig procent van de admiraals en generaals.

Lees ook: Turkse verraders worden begraven naast de beesten.

Eerder op de dag werden in de zuidwestelijke provincie Mugla elf voortvluchtige commando’s aangehouden die op de avond van de coup het hotel van president Erdogan in Marmaris zouden hebben aangevallen. De mannen werden opgespoord na een tip van een buurtbewoner, zo meldde persbureau Anadolu maandagochtend.

Asiel aangevraagd in Griekenland

Van enkele voortvluchtige verdachten is bekend dat ze het land zijn uitgevlucht. In Griekenland zitten acht soldaten die meteen na het mislukken van de coup de zee overstaken. Zij hopen nu asiel te krijgen, omdat het achttal “vreest voor zijn leven”, schreef Reuters vorige week. Turkije heeft gevraagd om de uitlevering van de mannen.

Lees ook: Erdogan wil volledige controle leger.

In een poging de macht van het leger verder in te dammen kondigde president Erdogan zondag al verschillende maatregelen aan. Zo kregen de president en premier de bevoegdheid om de landmacht, luchtmacht en marine rechtstreeks bevelen te geven. Ook worden alle militaire academies gesloten en vervangen door universiteiten voor officieren.

    • Joost Pijpker