Turkije arresteert commando’s die Erdogan aanvielen

De elf commando’s waren betrokken bij de inval van Erdogans hotel in Marmaris. De president kon op tijd wegkomen.

Politieagenten voeren de gearresteerde commando's af, kort na hun arrestatie. Foto: Kenan Gurbuz / Reuters

De Turkse autoriteiten hebben elf voortvluchtige commando’s opgepakt die tijdens de couppoging het hotel van president Erdogan aanvielen. De president kon nog net voor de aanval het hotel in Marmaris verlaten.

Volgens persbureau Anadolu zouden de commando’s zijn opgepakt in de zuidwestelijke provincie Mugla. Door een tip van een buurtbewoner konden elitetroepen van het Turkse leger de voortvluchtige commando’s arresteren. Hierbij zijn schoten gelost, er zijn geen berichten over slachtoffers.

Lees het stuk in nrc.next: Erdogan wil volledige controle leger

Vergaande hervormingen

De arrestatie van de commando’s volgt op de inrekening van ruim 1.400 militairen die meegewerkt zouden hebben aan de couppoging. Drieduizend militairen werden de afgelopen dagen oneervol ontslagen, onder wie veertig procent van de admiraals en generaals.

De ontslagen en arrestaties zijn onderdeel van een vergaande hervorming van het Turkse leger. Zondag kregen Erdogan en premier Yildirim de bevoegdheid om rechtstreeks bevelen te geven aan landmacht, luchtmacht en marine.

Volgens een regeringswoordvoerder zouden er in totaal ruim 18.000 mensen zijn opgepakt sinds de couppoging. Daarvan zijn er inmiddels “meer dan 3.500″ weer op vrije voeten na ondervraging. Ook werden er tot op heden bijna 50.000 paspoorten ingetrokken wegens vermeend vluchtgevaar.

    • Sjoerd Klumpenaar