De Thuiskok: Het Suikerboek

©

Documentaires zijn er in alle soorten en maten, maar één soort lijkt zich te ontwikkelen tot een apart genre: die waarin documentairemakers zich als proefpersoon opwerpen in een experiment dat moet aantonen hoe goed of slecht een bepaald product voor je is. Zo at Morgan Spurlock in Super Size Me (2004) dertig dagen niets anders dan McDonald’s en kwam ruim 11 kilo aan. Joe Cross verloor juist ruim 45 kilo nadat hij zestig dagen een sapjesdieet volgde in Fat, Sick and Nearly Dead. Een van de recente toevoegingen aan het genre is That Sugar Film (2014). De Australische acteur en filmmaker Damon Gameau eet hierin zestig dagen lang het equivalent van veertig suikerklontjes per dag - de gemiddelde dagelijkse suikerinname van Australiërs.

Hoewel zijn calorie-inname hetzelfde bleef, en hij zelfs meer vetarme producten at, kwam Gameau 8,5 kilo aan, nam zijn vetpercentage met 7 procent toe, kreeg hij psychische problemen en groeide zijn tailleomtrek met 10 centimeter. Gevaarlijke ontwikkelingen, en dus volgde er na de documentaire ook een boek, dat in het Nederlands is vertaald als Het Suikerboek. Duidelijk is dat de titel haaks staat op hoe Gameau over suiker denkt. Niet alleen at hij eerder nooit suiker, maar ook in het boek laat hij geen moment onbenut om te benadrukken hoe gevaarlijk het is. Wie de documentaire niet wil zien kan Gameau’s verhaal teruglezen in het eerste hoofdstuk. Daarna krijg je een lesje scheikunde en voedingskunde en worden er allerlei welbedoelde adviezen voorgelegd.

Zijn documentaire kreeg ook veel kritiek. Zo zouden Gameau en de experts die hij raadpleegt zich baseren op ongefundeerde claims, en zouden zijn psychische problemen helemaal niet veroorzaakt kunnen worden door suiker. Toch maakt Gameau wel een aantal goede punten, bijvoorbeeld in welke zogenoemde ‘gezonde’ producten (magere yoghurt!) veel suiker zit, en weet hij daar op een innemende en geestige manier over te vertellen. Je kunt suiker ongetwijfeld het best gematigd consumeren, en daarvoor bieden de pakweg 35 recepten - pas achterin het boek - een uitgelezen mogelijkheid. Ze bevatten nul suiker, en kunnen een mooie aanvulling zijn op uw (wellicht te) suikerrijke dieet. We koken daarom een hele dag zonder suiker: ontbijt, lunch, soep en diner.

    • Sam de Voogt