Tesla neemt ander bedrijf van eigenaar Elon Musk over

Aandeelhouders hebben hun twijfels bij de aanschaf van SolarCity, fabrikant van zonnepanelen.

Elon Musk tijdens een presentatie van Tesla in september vorig jaar.
Elon Musk tijdens een presentatie van Tesla in september vorig jaar. Foto Marcio Jose Sanchez / AP

Ondernemer Elon Musk neemt met zijn automerk Tesla een van zijn andere bedrijven over. Het gaat om SolarCity, een fabrikant van zonnepanelen, waarvoor ongeveer 2,6 miljard dollar (2,3 miljard euro) wordt betaald. Door de overname ontstaat volgens Musk een bedrijf waar klanten met één klik alles kunnen kopen op het gebied van schone energie.

Volgens persbureau Bloomberg gaat het om de grootste overname in de zonnepanelenindustrie ooit. Beide bedrijven verwachten dat de aankoop ergens in het laatste kwartaal van dit jaar wordt afgerond. Voor die tijd moeten de aandeelhouders van Tesla en SolarCity nog wel toestemming geven voor de deal.

Naast elektrische auto’s maakt Tesla ook batterijen om energie op te slaan. Door die techniek te koppelen aan de panelen van SolarCity kan het bedrijf klanten in de toekomst een systeem leveren waarmee ze niet alleen zonne-energie kunnen opwekken, maar ook kunnen opslaan. Beide bedrijven werkten op dat gebied al enkele jaren samen.

‘Overname lijkt op bailout

Aandeelhouders en marktkenners hebben echter hun twijfels bij de plannen van Musk om beide bedrijven ineen te schuiven. Volgens zakenkrant Financial Times heeft de deal wel erg veel weg van een “bailout”, een poging om het verlieslijdende bedrijf te redden met behulp van de succesvollere onderneming. Tesla ontkent dat.

Lees ook: Elon Musk wil zijn eigen SolarCity overnemen.

Tesla verloor de afgelopen twee jaar een slordige 1,2 miljard dollar, terwijl SolarCity in die periode een negatief resultaat van 1,1 miljard boekte. De fabrikant van zonnepanelen heeft een schuld van drie miljard dollar en de beurskoers daalde het laatste jaar met 60 procent. De waarde van Tesla-aandelen is daarentegen al een tijdlang redelijk constant.

Hoe groot de zorgen zijn, bleek wel na het bekendmaken van de plannen eind juni. Het aandeel Tesla dook toen 13 procent in het rood. Elon Musk heeft laten weten dat hij niet zal meestemmen als de aandeelhouders zich uitspreken, om oneigenlijke beïnvloeding te voorkomen. Ook Lyndon Rive – bestuursvoorzitter van SolarCity en neef van Musk, zal niet stemmen.

In de handel voorbeurs nam de waarde van het aandeel Tesla licht toe. Dat komt waarschijnlijk omdat het uiteindelijke overnamebedrag lager uitvalt dan bij het aanvankelijke bod in juni. Het aandeel SolarCity stond tegelijkertijd meer dan 5 procent in het rood.