Stresstest: paniekerige reactie beleggers blijft uit

Europese banken De grote vraag was hoe beleggers zouden reageren op de uitkomst van de stresstest. Er was lichte onrust, maar beurspaniek bleef uit.

©

Beleggers hebben mild gereageerd op de uitslag van de Europese bankenstresstest. Maandagochtend stegen de aandelenkoersen van een aantal van de 51 banken die onderzocht zijn. De koersen van enkele banken die als grote verliezers uit de test naar voren kwamen stegen zelfs ook – hoewel bij de meeste ‘verliezers’ de koersen licht daalden.

De koers van het aandeel van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) stond zo’n 5 procent hoger dan de slotkoers van vorige week van 30 eurocent. Die bank is het grootste probleemgeval. Uit de test blijkt dat MPS omvalt als zij de komende drie jaar wordt blootgesteld aan financieel-economische malaise.

MPS kwam vlak voor de bekendmaking van de resultaten met een reddingsplan. De bank gaat voor 5 miljard euro aan nieuwe aandelen verkopen en de portefeuille met probleemleningen van 28 miljard euro wordt verkocht (tegen een fikse korting van zo’n 66 procent).

De verkoop van de portefeuille met probleemleningen moet wel eerst slagen voor er nieuwe aandelen verkocht worden. Probleemleningen zijn leningen die niet worden afgelost.

De aandelenkoersen van banken als Allied Irish Banks (Ierland), Banco Popular (Spanje) en Royal Bank of Scotland (Verenigd Koninkrijk) daalden licht. Ook zij kwamen als verliezers uit de test. Maandagochtend stond het aandeel Allied Irish Banks bijna 1 procent lager. De koers van Banco Popular leverde 2,4 procent in. De aandelenkoers van Royal Bank of Scotland stond bijna 2 procent lager.

Nederlandse banken deden het slecht op de beurs, terwijl ze juist redelijk goed uit de test kwamen. De koers van ABN Amro stond 3,2 procent lager, waarmee de bank de grootste verliezer op de beurs was. Het aandeel ING koerste bijna 1 procent lager.

Afgelopen vrijdagavond maakte de Europese Bankenautoriteit de uitslag bekend van een stresstest onder de 51 grootste banken van Europa. Die test is in feite een rampenoefening: de bankenwaakhond onderzoekt hoe goed banken bestand zijn tegen financiële en economische schokken. De uitslag toonde dat de banken in zijn algemeen een stuk beter bestand zijn tegen een nieuwe crisis dan een aantal jaar geleden, toen een soortgelijke stresstest werd gedaan. Wel blijven veel banken nog erg kwetsbaar.

De grote vraag was hoe beleggers zouden reageren. De afgelopen weken was er grote nervositeit. Aandelenkoersen van talloze Europese banken stortten in. Dat gebeurde met name na het Britse referendum van 23 juni, dat tot hernieuwde economische en politieke onzekerheid leidde. De Europese stresstest moest meer duidelijkheid verstrekken over hoe de banken er precies voor stonden.

Net als bij de vorige keer (in 2014) is er kritiek op de test ontstaan. Experts hekelen dat 72 middelgrote banken niet zijn onderzocht, terwijl ook daar veel problemen zouden zijn. De stressscenario’s zouden bovendien niet streng genoeg zijn. Ook wordt geen rekening gehouden met de impact van nieuwe regelgeving die in de maak is en die financiële gezondheid van banken waarschijnlijk aantast.