Oproep in Australië: registreer je niet als Jedi uit Star Wars

Een atheïstenvereniging is bang dat Australië geloviger lijkt dan het land in werkelijkheid is.

Still uit Star Wars - Episode VI: Return Of The Jedi (1983).
Still uit Star Wars - Episode VI: Return Of The Jedi (1983). Kippa

Elke vijf jaar wordt Australiërs gevraagd om mee te doen aan een groot bevolkingsonderzoek met vragen over hun leven en overtuigingen. Afgelopen jaren gebeurde er iets vreemds: bij het onderdeel ‘religie’ vullen veel Australiërs ‘Jediism’ in, naar de Jedi-strijders uit Star Wars. De Atheist Foundation of Australia probeert daar nu met een campagne een stokje voor te steken.

Volgens de Brisbane Times ontstond de grap in 2001, toen de Australische overheid in een e-mailcampagne – foutief – vermeldde dat een geloof officieel erkend wordt als achtduizend mensen zich als aanhangers registreren. In 2006 noemden 58.053 Australiërs zich aanhanger van het Jediism, in 2011 waren dat er 64.390. Niet alleen in Australië werd het ‘geloof’ populair, zo schaarden tienduizenden Nieuw-Zeelanders en Canadezen zich achter de Force uit de Star Wars-films. In Engeland waren er in 2001 officieel meer ‘Jedi-aanhangers’ dan boeddhisten.

Op 9 augustus mogen Australiërs weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek. De organisatie Atheist Foundation of Australia wil voorkomen dat de Jedi-religie weer veel fans krijgt, omdat deze ‘grap’ het land geloviger doet lijken dat het in werkelijkheid is. Met campagneposters en optredens in de Australische media worden mensen gewaarschuwd. “Het is misschien grappig, maar ook een serieuze fout om op deze manier te antwoorden”, schrijft de organisatie op de site.

Jediism is niet het enige satirische geloof dat afgelopen jaren veel aandacht kreeg. Dat geldt ook voor het Vliegende Spaghettimonster, tien jaar geleden in de VS ontstaan als protest tegen de manier waarop op scholen les werd gegeven over het scheppingsverhaal.

Volgens de leer is de mens door een onzichtbaar spaghettimonster gecreëerd in een dronken bui. In januari is het de ‘gelovigen’ officieel gelukt De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster in te schrijven als kerkgenootschap bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Aanhangers willen ook een vergiet op hun hoofd kunnen dragen op hun legitimatiebewijs, daar dient binnenkort een hoger beroep over.

Lees ook: Het goddelijke, vliegende spaghettimonster