‘Nigeriaans leger doodde 348 shi’ieten’

In december 2015 ontstonden er gevechten in de Noord-Nigeriaanse stad Zaira waarbij 348 burgers werden gedood en één soldaat.

Het Nigeriaanse leger in de strijd tegen terreurbeweging Boko Haram.
Het Nigeriaanse leger in de strijd tegen terreurbeweging Boko Haram. Foto Issouf Sanogo/ AFP

Het Nigeriaanse leger heeft in december vorig jaar 348 shi’itische moslims gedood in het noordelijke stad Zaria. De troepen die hiervoor verantwoordelijk waren moeten gestraft worden. Dat concludeert een onderzoekscommissie in Nigeria, zo meldt persbureau Reuters.

Het rapport bevestigt een eerdere claim van mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat het leger in drie dagen tijd honderden burgers heeft gedood. Het Nigeriaanse leger heeft dit altijd ontkend.

Lichamen gedumpt in massagraf

In de periode van 12 tot 14 december 2015 ontstonden er gevechten tussen shi’itische moslims, een kleine minderheid in Nigeria, en het leger. De moslims protesteerden in de universiteitsstad Zaria tegen de opsluiting van hun leider Ibrahim Zakzaky. Volgens het Nigeriaanse leger vielen ze een politiebureau aan en probeerden ze de chef van het leger, luitenant-generaal Tukur Buratai, te doden.

De onderzoekscommissie, aangesteld door de noordelijke staat Kaduna waar de stad Zaria ligt, stelt dat het Nigeriaanse leger “buitensporig geweld” heeft gebruikt. Naast de 348 burgers is ook een soldaat gedood. In totaal zouden de lichamen van 347 mensen zijn begraven in een massagraf, zo meldt het rapport.

De onderzoekers hebben voor het rapport ongeveer 3.500 getuigenissen ontvangen en spraken met 87 mensen die de ‘massamoord’ van nabij hebben meegemaakt. Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger laat aan Reuters weten dat ze het rapport kennen en het nader onderzoeken.

Protesten in Iran en India

Na de eerste berichten over de moord op honderden shi’itische Nigerianen ontbood Iran de charge d’affaires in Teheran. Iran, dat zich beschouwt als wereldwijde hoeder van shi’itische moslims, noemde het geweld “onaanvaardbaar”.

In shi’itische delen van India gingen mensen de straat om op te protesteren tegen het geweld van hun medegelovigen in Nigeria.

Samenwerking VS en Nigeria in strijd tegen Boko Haram

Vanwege mensenrechtenschendingen in Nigeria ten tijde van president Goodluck Jonathan hebben de Verenigde Staten in 2014 verboden om nog langer wapens te verkopen. Onder zijn opvolger Muhammadu Buhari, een voormalig legeraanvoerder, is de VS een belangrijke bondgenoot geworden in de strijd tegen terreurbeweging Boko Haram.

Het Amerikaanse leger probeert twaalf lichte oorlogsvliegtuigen te verkopen aan Nigeria. Voorwaarde is wel dat Buhari hervormingen doorvoert in het door corruptie geteisterde Nigeriaanse leger. Het kritische onderzoeksrapport over de burgerdoden in Zaira kan deze militaire samenwerking onder druk zetten.

    • Huib de Zeeuw