Olympische Spelen opnieuw duurder dan gepland

Rio gaat deze Spelen naar verwachting 4,1 miljard euro besteden aan sportgerelateerde zaken, zoals stadions, beveiliging en huisvesting.

Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

De aankomende Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn flink duurder dan van tevoren werd ingeschat. Dat blijkt uit cijfers van de universiteit van Oxford. De verwachte kosten zijn meer dan het dubbele van het oorspronkelijk vrijgemaakte budget.

Heel bijzonder is zo’n overschrijding niet: sinds 1992 is geen enkele stad binnen zijn budget gebleven. Sterker: de Olympische Zomerspelen waren de afgelopen 24 jaar gemiddeld 98 procent duurder dan gepland. Gemiddeld werd er 6,2 miljard uitgegeven.

De duurste Spelen zijn het niet. Aan de Zomerspelen van Londen in 2012 werd 9,3 miljard euro meer uitgegeven - de stad overschreed zijn budget met 76 procent. En de laatste Winterspelen van Sotsji kostten maar liefst 20 miljard euro.

Ook in Nederland geven we steeds meer uit aan topsport. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat de collectieve uitgaven sinds de Olympische Spelen van 2000 zijn verdubbeld. Tussen 1997 en 2000 werd er 95 miljoen euro aan topsport uitgegeven. Tussen 2013 en nu was dit 206 miljoen.

    • Shannon Bakker