Mollema is klaar voor de Spelen

Foto Juan Herrero/EPA

Bauke Mollema is zondag vol vertrouwen vertrokken naar Rio de Janeiro na zijn indrukwekkende zege een dag eerder in de Clásica San Sebastián. De Nederlandse renner liet na de slotklim zaterdag het groepje favorieten met de Fransman Tony Gallopin (2de) en de Spanjaarden Alejandro Valverde (3de) en Joaquim Rodríguez (4de) achter zich en soleerde naar de finish in San Sebastián. Met zijn sterke optreden in de Baskische klassieker, die hij als eerste Nederlander won sinds Erik Dekker in 2000, nam Mollema revanche voor het teleurstellende slot van de Tour. Daarin verspeelde hij de tweede plaats in het klassement door een val en eindigde als elfde. Mollema is een van de favorieten voor de olympische wegwedstrijd op 6 augustus. Het parcours – met ook een aantal stevige klimmetjes, een technische afdaling en een vlakke finish – is vergelijkbaar met dat rond San Sebastián.

„Ik wilde altijd al zo’n Baskische muts hebben”, verwees Mollema na zijn zege naar de txapela, die de winnaar van de koers elk jaar krijgt. „Ik wilde hier laten zien dat ik in goede vorm steek. De winst geeft me veel vertrouwen voor de Spelen.” Voor Mollema was het zijn eerste grote overwinning in een eendaagse wedstrijd in de UCI WorldTour. (NRC)