Minstens vier doden bij aanval Talibaan op hotel Kabul

Bij een aanval op een hotel voor buitenlands militair personeel en civiele organisaties werden drie militanten en één agent gedood.

De krater van de bomaanslag op het Northgate hotel in Kabul. Foto Wakil Kohsar/AFP

Strijders van de Talibaan hebben maandagochtend vroeg een hotel voor buitenlands militair personeel en civiele organisaties in Kabul aangevallen. Daarbij zijn zeker drie militanten omgekomen en één agent. Drie agenten raakten gewond.

In de Afghaanse hoofdstad was volgens Reuters rond 01.30 uur lokale tijd een luide explosie te horen nadat de militanten - drie in totaal - een bom in een truck nabij het Northgate Hotel lieten ontploffen. Daarbij kwam een van de strijders om het leven. De twee anderen bestormden het gebouw en werden pas na een beleg van bijna zeven uur gedood in een vuurgevecht met de politie. De Talibaan heeft de aanslag opgeëist en spreekt van “tientallen doden en gewonden”. Het is onduidelijk of dat klopt.

Het hotel, vlakbij het internationale vliegveld van de Afghaanse hoofdstad, is een beveiligd complex waar buitenlandse militairen en burgerrechtenorganisaties verblijven. In 2013 werd de locatie ook al eens aangevallen door gewapende strijders. Toen werden vijf beveiligers gedood. De Talibaan noemde het complex maandag een “plek van vulgariteit en godslastering”. Er waren maandag zo’n veertig mensen, onder wie elf buitenlanders, aanwezig.

De Talibaan strijdt in Afghanistan tegen de in hun ogen “buitenlandse indringers” in het land. In april vielen 28 doden bij een bomaanslag in een ambassadewijk in Kabul. Ook regeringsfunctionarissen zijn vaak het doelwit van aanslagen van de extremistische groepering. Zo bliezen in juni twee zelfmoordterroristen zich op bij een bus met net afgestudeerde politieagenten; 37 van hen kwamen om.

    • Sam de Voogt