Meer banen beschikbaar bij McGregor na doorstart

Volgens de curatoren blijven nu 377 banen in Nederland behouden, nog altijd minder dan aanvankelijk was afgesproken.

Foto Koen van Weel / ANP

Ze hebben nog even zitten rekenen en er zijn tóch meer banen beschikbaar voor oude McGregor-werknemers dan het modebedrijf vorige week dacht. Voor 377 oud-werknemers van het failliete McGregor is plek in het doorgestarte bedrijf. Dat blijkt uit een persbericht dat de curatoren van McGregor maandagmiddag uitstuurden.

Deze boodschap volgt nadat vorige week onenigheid was ontstaan tussen de curatoren en het bedrijf over het aantal werknemers dat zijn baan zou houden. Bij de aankondiging van de doorstart had McGregor, waar ook zeilmerk Gaastra onder valt, namelijk nog beloofd dat de werkgelegenheid van de 500 werknemers in Nederland “gewaarborgd” was. Maar vorige week had het bedrijf ineens berekend dat toch maar 300 van de 500 Nederlandse banen naar oud-personeel zouden gaan. Alle werknemers die langer dan zeven jaar in dienst waren, moesten weg. De overige 200 banen zouden worden ingevuld door uitzendkrachten.

De curator van McGregor, Marc van Zanten, had de doorstart goedgekeurd met het idee dat 1.100 van 1.200 werknemers van McGregor hun baan zouden houden, waarvan 500 in Nederland. Dat een deel van de banen toch naar heel andere mensen zou gaan, noemde hij “zeer teleurstellend”. De directeur van McGregor, Joep van Straaten, vond echter dat hij zich keurig aan de afspraak hield. “Dat getal van 1.100 ging over bánen”, zei hij tegen NRC. “Die blijven ook behouden.”

77 extra banen voor oud-personeel

Na berichtgeving in de media en verontwaardigde reacties stelt het bedrijf het aantal banen voor Nederlands oud-personeel omhoog bij, met 77. Dit is nog altijd 123 werknemers minder dan beloofd, maar volgens de curatoren wordt nu “optimaal invulling gegeven aan de eerder afgesproken intentie om circa 500 Nederlandse ex-werknemers in dienst te nemen.”

McGregor ging eind juni failliet, omdat de aandeelhouders geen geld wilden geven om de verbeterplannen uit te voeren. Deze aandeelhouders – oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn en zakenbank NIBC – maakten half juli een doorstart. De leiding is in handen van oud-managers van McGregor, Joep van Straaten en Kris Van de Mierop.

    • Teri van der Heijden