Koenders: ‘Aleppo’ dreigt falen van de wereld te worden

In het opiniestuk legt de bewindsman een verband met Srebrenica en Rwanda. De internationale gemeenschap greep toen niet in.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) roept de internationale gemeenschap op om meer druk uit te oefenen op het Syrische regime. Dat schrijft de minister maandag in een opiniestuk in zowel de Volkskrant als de Britse krant The Independent. Volgens Koenders bestaat er “een reëel risico dat de naam ‘Aleppo’ opnieuw synoniem wordt voor het falen van de internationale gemeenschap”.

In het opiniestuk in de Britse krant legt de bewindsman een verband met Rwandese genocide plaatsvond in 1994 en met de val van Srebrenica, waar in 1995 duizenden moslims werden gedood. Opvallend is dat deze vergelijking niet in het opiniestuk in de Volkskrant staat. Bij beide genocides greep de internationale gemeenschap niet in.

Beleid is gevaarlijk en kortzichtig

Alleen internationale druk kan een grotere ramp helpen voorkomen, meent Koenders. Hij roept de Verenigde Naties, de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) en andere landen op “het Assad-regime met luidere stem” aan te dringen op een einde aan de belegering. “Dit soort druk heeft effect”, schrijft Koenders.

De “internationale focus die zich richt op terroristische organisaties als IS, Jabhat al Nusra en andere groepen is noodzakelijk, maar niet voldoende”. De bewindsman pleit voor een “geïntensiveerde militaire campagne tegen Jabhat al Nusra”.

De minister beschrijft IS en Jabhat al Nusra als “strategische troeven” voor Assad.

“Dankzij deze terreurgroepen kan Assad zich presenteren als de mindere van twee kwaden en de wereld oproepen hem te steunen in de strijd tegen terrorisme. Wanneer hij in deze opzet slaagt, wordt aan de wil van de meerderheid van de Syriërs geen gehoor gegeven; zij willen namelijk noch door Assad, noch door terroristische organisaties worden geregeerd. Dergelijk beleid is gevaarlijk en kortzichtig.”

De rebellen in Aleppo hebben zondagavond een aanval gedaan op delen in het zuidwesten van de stad. Ze proberen door het door de regering gedomineerd terrein te dringen, in de hoop Oost-Aleppo te bereiken. Hiermee wordt getracht de aanvoerlijnen te heropenen nadat het leger en zijn bondgenoten de belegering opvoerde. Het Syrische leger bevestigde het offensief van de rebellen, maar zei dat zijn strijders hen al had teruggeduwd via een artilleriebasis van de luchtmacht.

Lees ook het interview met Syriëkenner en oud-Syriëgezant Nikolaos van Dam: Europa preekt maar kan beter met Assad praten

In een interview met NRC pleit arabist Nikolaos van Dam juist voor dialoog met Assad. “We moeten onderhandelen met Assad. Voor een vreedzame oplossing. Een ‘rechtvaardige oplossing’ krijgen we niet.” Van Dam meent dat het principieel-ethische standpunt ervoor zorgt dat Europeanen medeverantwoordelijkheid dragen voor een oorlog die al 300.000 levens heeft geëist.

    • Marissa van Loon