Deze kapper geeft daklozen gratis een nieuwe look

Josh Coombes knipt, scheert en fixeert de haren van daklozen in Londen en Melbourne. Belangeloos. Hij vindt dat we dat meer moeten doen.

Kapper Josh Coombes (29) knipt, scheert en fixeert de haren van daklozen over de hele wereld. Dat doet ‘ie nu een jaar. En in dat jaar heeft hij al heel wat daklozen verblijd met een nieuw kapsel, waarmee hij wil laten zien dat je iets belangeloos zou moeten doen voor anderen. Via de hashtag #dosomethingfornothing proberen Coombes en zijn vrienden anderen te motiveren ook iemand te helpen. De BBC ging een dag op pad met de straatkapper.

In de video ontmoet Coombes de 38-jarige Angie (zie foto rechts), die al vanaf haar twaalfde op straat leeft, omdat haar ouders drugsproblemen hadden. “Ik sprak met haar over haar eigen gevecht met haar verslaving. Omdat ze al vanaf jongs af aan in aanraking kwam met drugs, was dit onvermijdelijk”, schrijft Coombes onder de Instagramfoto met haar make-over.

Toen hij eenmaal met het haar aan de slag ging, kreeg ze de glimlach niet meer van haar gezicht. “Om haar glimlach continu te zien, nadat ze me de verhalen had verteld, was zo inspirerend”, zegt Coombes.

Bekijk hier de video van de BBC:

Het afgelopen jaar knipte Coombes meer daklozen in Londen en Melbourne. Zo ook Paul (54), die in een van de drukste straten van Londen op de grond zat. Coombes benaderde hem en kreeg een big smile als antwoord. Nadat zijn haren onder handen werden genomen, deelde Paul zijn levensverhaal nog. “De ontmoeting met Paul zal ik niet vergeten. Ik bedankte hem voor zijn tijd en voor het feit dat ik hem mocht helpen door te doen waar ik van hou”, staat te lezen op het Instagramaccount.

Bekijk hieronder meer make-overs van daklozen, en lees hun verhalen. Bijvoorbeeld dat van ‘Twitch’ (27, foto links). Hij vertelde zijn verhaal; dat hij twee jonge kinderen heeft die bij zijn ex in Melbourne leven. Dat hij in de gevangenis heeft gezeten en drugs altijd een rol speelden in zijn leven. De kapper nodigde ‘Twitch’ uit voor een drankje, waarop ‘Twitch’ zei dat hij sinds het leven op straat niemand had meegemaakt die zoiets voor hem wilde doen.

Darrel (leeftijd onbekend, foto rechtsonder) raakte zijn baan kwijt en kwam op straat te staan. Zijn familie ziet hij nauwelijks: “Ik hou van mijn familie, ik heb vijf zussen en broers, maar ik vertel ze niet over mijn situatie hier. Dat is het makkelijkst.” De knipbeurt maakte ook hem blij en inmiddels heeft hij weer een plek gevonden waar hij tijdelijk kan wonen.

    • Marissa van Loon