Hogere bevolkingsgroei door migratie

De groei van 43.000 mensen is de hoogste in een eerste halfjaar sinds de eeuwwisseling.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Door een hoger aantal migranten is de Nederlandse bevolking dit jaar gegroeid met 43.000 mensen. Dat is de sterkste groei in een eerste halfjaar sinds het begin van de eeuw, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tachtig procent van die groei wordt veroorzaakt door migratie. De afgelopen zes maanden schreven 99.000 migranten zich in in Nederland - volgens het CBS het hoogste aantal ooit gemeten. De grootste groep kwam uit Syrië (15.000 mensen) en Eritrea (2.000). Ook was er een stijging te zien van immigranten uit Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije.

Ook vertrokken er 64.000 personen uit Nederland, waardoor het migratiesaldo op 35.000 uitkomt. Dat is twee keer zoveel als een jaar geleden. De groepen Nederlanders die emigreerden zijn vooral van Turkse en autochtone herkomst.

Lees ook: Wordt een Poolse klusser de 17 miljoenste inwoner?

Meer geboren, minder overleden

De natuurlijke aanwas - het aantal geboren kinderen min het aantal Nederlanders dat overlijdt - speelde met 7.500 een kleinere rol. Er overleden minder mensen en er werden er meer geboren. De natuurlijke aanwas toont groei ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015, toen er met 5.000 een dieptepunt werd bereikt.

    • Sjoerd Klumpenaar