Gezondheid

Campagne voor werving oudere orgaandonoren

Het ministerie van VWS lanceert een campagne voor de werving van oudere orgaandonoren. Ouderen zouden ten onrechte twijfelen of ze wel geschikt zijn als orgaandonor. Samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting wil de overheid meer inzicht geven in de mogelijkheden voor ouderen om levens te redden. Een groot deel van de gebruikte donororganen komt van 56-plussers. Op nieren en levers zit geen houdbaarheidsdatum, aldus het ministerie. Huid en hoornvliezen zijn tot hoge leeftijd bruikbaar. Ziekte, medicijngebruik of een ongezonde levensstijl zijn evenmin reden om geen donor te worden, luidt de oproep in de campagne. Bijna zes miljoen Nederlanders zijn geregistreerd als donor. In 2015 overleden 134 mensen die op de wachtlijst voor een donororgaan stonden. (ANP)

    • Juliette Vasterman