Eind aan gewelddadige bezetting van politiebureau in Armenië

Politieke onrust

Aanhangers van de oppositie hadden het politiebureau twee weken geleden bezet. Ze eisten de vrijlating van hun leider, die in juni werd gearresteerd.

In de Armeense hoofdstad Jerevan is zondag een einde gekomen aan de gewelddadige bezetting van een politiebureau. Gewapende aanhangers van de oppositiegroep Founding Parliament bestormden het politiebureau twee weken geleden en begonnen een gijzeling. Zondagavond gaven ook de laatste bezetters zich over aan de politie.

Bij de aanval op het politiebureau op 17 juli werd een agent gedood. Afgelopen zaterdag werd nog een agent doodgeschoten door een sluipschutter. Daarnaast zijn sinds het begin van de actie 72 mensen gewond geraakt. Tientallen mensen zijn de afgelopen dagen gearresteerd.

De bezetters, die zichzelf de Waaghalzen van Sassoun noemen, eisten de vrijlating van hun leider Jirair Sefilian. Deze Libanees-Armeense politiek activist en veteraan uit de oorlog in Nagorno-Karabach, werd in juni opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een coup. Zijn beweging telt naar schatting enkele duizenden aanhangers en richt zich tegen de regering die zij corrupt en incompetent noemt.

Bij eerdere pogingen van het leger om het politiebureau te ontzetten raakten twee gijzelnemers gewond. Vier ambulancemedewerkers die te hulp schoten, werden eveneens vastgehouden. Een ultimatum van de politie aan de groep om zich over te geven, liep op zaterdag af. De gijzelaars werden vrijgelaten, maar een groep van ongeveer twaalf man weigerde zich nog zich over te geven. Tot zaterdag dus.

De afgelopen dagen gingen duizenden Armeniërs de straat op om hun steun te betuigen aan de groep en het aftreden te eisen van de impopulaire president Sarkisian. Al vier jaar op rij vinden ’s zomers in Jerevan grote demonstraties plaats. Burgers protesteren tegen prijsstijgingen in het openbaar vervoer, pensioenen en andere impopulaire maatregelen.