Duitse plofkraken toegenomen door Nederlandse ‘Audi-bende’

foto anp

Dit jaar zijn er in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen al meer plofkraken gepleegd dan in het hele vorige jaar. De Duitse politie houdt een Nederlandse groep criminelen, die de ‘Audi-bende’ wordt genoemd omdat ze vluchtauto’s van de Duitse fabrikant gebruiken, verantwoordelijk.

Tot nu toe zijn volgens Duitse media, die zich op de regionale recherchedienst Landeskriminalämt (LKA) baseren, dit jaar in de twee deelstaten 105 plofkraken gepleegd, waarvan tachtig in Noordrijn-Westfalen en 25 in Nedersaksen. Vorig jaar waren dat er respectievelijk 67 en 28.

De Duitse politie verdenkt een grote groep van ongeveer 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst van de kraken. Ze zouden opereren vanuit Amsterdam en Utrecht. De criminelen wijken uit naar Duitsland omdat Nederlandse pinautomaten goed beveiligd zijn. Toch heeft de Audi-bende in Duitsland niet altijd beet; volgens de politie zijn de plofkraken vaak zonder succes. Toch lukte het afgelopen weekend wel in Papenburg, vlak over de grens bij Groningen. Daar ging de bende er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Vorig jaar maakte de Duitse politie al bekend dat ze Nederlandse criminelen verdenken van het plegen van plofkraken. Daarbij worden pinautomaten volgespoten met gas en daarna opgeblazen. Na hun daad vluchten de criminelen in Audi's op hoge snelheid richting de grens.

Naar aanleiding van de toenmalige toename van het aantal kraken richtte de politie van Noordrijn-Westfalen al een speciaal team op, dat ook ging samenwerken met Nederlandse collega’s. In december werden drie Nederlanders opgepakt. (NRC)

    • Juliette Vasterman