documentaire

L’chaim! To Life! NPO 2, 22.40-0.15u.

Chaim Lubelski heeft een wild en kleurrijk leven achter de rug. Als jonge man trok hij de wereld over. Eerst was hij hippie in Duitsland, Parijs en Londen, later een succesvolle zakenman als handelaar in spijkerbroeken in de VS. Daarna kwam hij in Saint-Tropez terecht als professioneel schaakspeler.

Na de dood van zijn vader besluit hij om op 63-jarige leeftijd in te trekken bij zijn hulpbehoevende moeder in Antwerpen. Hij neemt met veel plezier de verzorging voor zijn rekening. „Dit is mijn moeder, nu is zij mijn dochter.”

Gevormd door het shoah-verleden van zijn moeder probeert Chaim haar pijn te verzachten. Hij zingt en maakt vooral grappen. Zoon: „Hebben ze je niet opgesloten in de kelder?” Moeder: „Nee, ze schoren alleen mijn haar af.” Zoon: „Dat is nu in de mode, mama. “

Het bijzondere duo wordt in de documentaire L’chaim! To Life! gevolgd door neef Elkan Spiller. Er zijn veel vrolijke momenten, maar het trauma van de Tweede Wereldoorlog is er altijd. „Een testimonium dat de Holocaust nooit afgelopen is”” schreef recensent Dana Linssen eerder al in NRC.

    • Auteur Onbekend