documentaire

2Doc: Fighting for peaceNPO 2, 22.40-23.55u.

De Britse ex-bokser Luke Dowdney runt een boksschool in een van de meest gewelddadige sloppenwijken (favelas) van Rio de Janeiro, niet ver weg van de Olympische dorpen. Schietpartijen, bendegeweld en drugs horen bij het dagelijkse leven. Fighting for Peace volgt twee jonge sporters die via een bokscarrière de wijk proberen te ontvluchten, Joost van der Valk en co-regisseur Mags Gavan, die recent de opvallende documentaire Satudarah - One Blood maakten- volgen Sugar (15) en Douglas (14), de grootste talenten van de school. Ze zijn nog kinderen, maar onderhouden nu al hun families. De zus van Douglas is verslaafd aan drugs en leeft in een ‘cracolandia’, een plek net buiten de wijk waar gebruikers openlijk crack kunnen kopen en gebruiken. In de film zijn de Nationale Jeugdkampioenschappen in aantocht en hopen de jongens dat ze medailles kunnen winnen. Ieder succes is een stapje naar een beter leven. Sugar: „Als ik meer geld ga verdienen, help ik mijn familie uit de favela te verhuizen. Hopelijk naar een plek waar nooit meer wordt geschoten.”

    • Auteur Onbekend