Dader steekpartij Londense metro krijgt levenslang

De Somaliër (30) was naar eigen zeggen geïnspireerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Tijdens zijn daad riep hij “Dit is voor Syrië”.

Een metrostation in Londen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Muhiddin Mire, de man die vorig jaar december drie mensen neerstak in een metrostation in Londen, heeft levenslange celstraf opgelegd gekregen. Van zijn straf moet hij minimaal acht en half jaar uitzitten. Dat meldt de BBC.

De Somaliër (30) was naar eigen zeggen geïnspireerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Tijdens zijn daad riep hij “Dit is voor Syrië”. Een politieman met een stroomstootwapen kon de man uitschakelen en arresteren.

De rechter erkende dat Mire zijn daad leed aan paranoïde schizofrenie. Toch was het duidelijk dat hij gemotiveerd was de steekpartij te doen door de gebeurtenissen in Syrië. De rechter: “In andere woorden: omdat moslims worden gebombardeerd in Syrië, viel hij hier burgers aan”. De actie werd gedaan “om een deel van het publiek te intimideren en voor een groot effect te veroorzaken”.

De actie van Mire was volgens de rechter “een poging om onschuldige burgers om ideologische redenen in het zicht de keel door te snijden, voor de maximale impact.”

Lees ook: Steekpartij in Londens metrostation ‘voor Syrië’

De steekpartij in het metrostation was de eerste terreurdaad in Groot-Brittannië sinds mei 2013, toen twee moslimterroristen de soldaat Lee Rigby op klaarlichte dag doodden in het zuidoosten van Londen.

    • Marissa van Loon