Chinese media: prominente advocate vrijgelaten

Maandag verschenen mysterieuze interviews met Wang Yu in Chinese media, waarin ze afstand neemt van haar werk.

Archieffoto uit het voorjaar van 2015 van Wang Yu. AP / Mark Schiefelbein

China heeft de prominente mensenrechtenadvocate Wang Yu (45) op borgtocht vrijgelaten, zo melden verschillende persbureaus op gezag van Chinese media. Tegelijk met de aankondiging van de vrijlating verschenen opmerkelijke interviews in Chinese media waarin de advocate afstand neemt van haar werk, zo meldt AP.

De advocate beschuldigt in de maandag gepubliceerde interviews in Chinese media haar baas ervan een revolutie te willen beginnen in China. Ook spreekt ze van “buitenlandse krachten” die haar advocatenkantoor zouden gebruiken om de Chinese overheid in diskrediet te brengen. Vrijlatingen gaan in China vaker gepaard met ‘bekentenissen’ in de vorm van een interview.

Yu werd vorig jaar juli opgepakt tijdens een arrestatiegolf waarbij in enkele dagen ongeveer tweehonderdvijftig juristen en juridische medewerkers werden aangehouden. Het merendeel daarvan is inmiddels weer vrij.

Prestigieuze prijs

De advocate was oorspronkelijk geschoold in ondernemingsrecht, maar besloot slachtoffers van seksueel misbruik of tot levenslang veroordeelden te gaan verdedigen. In juni werd ze bekroond met de prestigieuze Ludovic Trarieux-prijs voor de mensenrechten. In een interview dat maandag verscheen, neemt Yu afstand van deze prijs. Ze zegt:

“Ik ben Chinees. Ik accepteer alleen het leiderschap van de Chinese overheid. Ik accepteer de prijs nu niet en zal het in de toekomst ook niet accepteren.”

De advocate had vorig jaar juli haar man en zoon - die in Australië zou gaan studeren - op het vliegveld afgezet, toen ze die avond werd opgepakt door tientallen agenten. Ook haar man en zoon werden gearresteerd. Volgens The Financial Times zit de man van Yu, ook een advocaat, nog vast en verblijft haar zoon onder toezicht van de staat bij zijn oma. Yu heeft voor zover bekend geen juridische bijstand gekregen. Human Rights Watch sprak na de arrestatiegolf de vrees uit dat de verdwenen Chinezen juristen werden gemarteld.

Lees ook: Ook dissidenten buiten China zijn niet meer veilig

The Guardian publiceerde vorig jaar september dit item over Yu, waarin ze spreekt over de risico’s van haar vak:

    • Liza van Lonkhuyzen