Celstraffen voor drugs- en wapenbezit in zaak ‘Trefpunt’

Volgens justitie is ‘Trefpunt’ een van de grootste politieacties ooit. Er werden invallen gedaan in 124 panden in Zuid-Nederland.

Inval van opsporingsdiensten bij partyverhuurbedrijf Party King, dat dienst deed als dekmantel voor een groot drugsnetwerk in de provincie Noord-Brabant.
Inval van opsporingsdiensten bij partyverhuurbedrijf Party King, dat dienst deed als dekmantel voor een groot drugsnetwerk in de provincie Noord-Brabant. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag drie mannen (47, 52 en 53 jaar) gevangenisstraf opgelegd in de omvangrijke drugszaak ‘Trefpunt’. De mannen zijn veroordeeld voor drugs- en vuurwapenbezit en krijgen respectievelijk twee, één en één jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De vierde verdachte, een 50-jarige vrouw, is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Volgens justitie is ‘Trefpunt’ een van de grootste politieacties ooit. Bij de drugsactie, begin april, werden invallen gedaan bij 124 panden in Zuid-Nederland. Bij de actie waren zo’n 1.500 politiemensen en medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) op de been. In het onderzoek stond partyverhuurbedrijf Party King in het Brabantse Best centraal. Er werden verschillende drugslabs opgerold, vuurwapens in beslag genomen en 56 arrestaties verricht.

Lees ook: Politie maakt vangst enorme drugsactie bekend

Party King was dekmantel voor groot drugsnetwerk

Correspondent Bram Endedijk was aanwezig bij de actie in Best en wist dat het doel van Party King “het bij elkaar brengen van vraag- en aanbod in de drugscene” was.

Bij het onderzoek naar Party King kwamen onder andere twee grote drugscriminelen in beeld : de 69-jarige Rotterdammer Ton van D. en de 54-jarige Eindhovenaar Janus van W. Sinds het begin van de jaren negentig zijn de mannen betrokken bij grootschalige productie en export van onder meer xtc.

Lees ook waarom er in Brabant, en zo vaak rond recreatieparken, drugscriminaliteit plaatsvindt: Zachte g, harde criminelen
    • Marissa van Loon