Amerikanen bombarderen IS op Libisch verzoek

De luchtaanvallen zijn uitgevoerd op stellingen van Islamitische Staat in de stad Sirte.

Libische strijdkrachten die gesteund worden door de Verenigde Staten in gevecht met Islamitische Staat.
Libische strijdkrachten die gesteund worden door de Verenigde Staten in gevecht met Islamitische Staat. Foto Goran Tomasevic/ Reuters

Het Amerikaanse leger heeft op maandag stellingen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gebombardeerd in de Libische stad Sirte. Het is op verzoek van de in april aangetreden eenheidsregering in Libië. Dat meldt het Pentagon.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft toestemming gegeven voor de luchtaanvallen, zo meldt een woordvoerder tijdens een persconferentie.

“Deze en eerdere acties zullen ervoor zorgen dat ISIL [Amerikaanse benaming voor Islamitische Staat in de Levant] geen toevluchtsoord heeft in Libië vanwaar het aanvallen kan uitvoeren op de Verenigde Staten en haar bondgenoten”.

De aanvallen zijn volgens het Pentagon uitgevoerd op een tankeenheid en twee voertuigen van IS die een bedreiging vormden voor milities die aan de zijde van de Libische eenheidsregering vechten. Deze regering kwam tot stand na bemiddeling door de Verenigde Naties.

Eerdere Amerikaanse luchtaanval op trainingskamp Sabratha

In een verklaring op televisie liet Fayez Sarraj, de premier van de Libische eenheidsregering, weten dat de luchtaanvallen “hevige verliezen hebben veroorzaakt bij de vijand”. Volgens Seraj zijn er geen Amerikaanse grondtroepen betrokken bij de strijd tegen IS. Er is wel een internationale antiterrorismemissie in het land die de regering, die zetelt op een marinebasis in de hoofdstad Tripoli, helpt met inlichtingen. Vorige maand werd bekend dat er drie Franse militairen omkwamen toen hun helikopter werd neergehaald in Benghazi.

Lees ook: Frankrijk en VS gaan voorop in Libië

Het zijn de eerste Amerikaanse aanvallen sinds februari dit jaar toen een trainingskamp in Sabratha werd gebombardeerd. In deze Libische kuststad werden Tunesische zelfmoordenaars opgeleid die in eigen land twee terreuraanvallen uitvoerden. In maart 2015 op een museum in Tunis waarbij 21 mensen om het leven kwamen en eind juni vorig jaar in de badplaats Sousse waar 37 mensen werden gedood.

Libische milities klagen over gebrek aan steun uit Tripoli

De Libische stad Sirte, geboorteplaats van voormalig dictator Gaddafi, werd in 2015 veroverd door IS. Zij profiteerden van de politieke chaos in Libië en smokkelden veel buitenlandse strijders het land binnen. Door strijd tussen verschillende Libische milities kon IS haar basis in het land uitbreiden.

Nadat IS aanstalte maakte om op te rukken naar Mistrata hebben verschillende milities hun krachten gebundeld om IS te verdrijven uit Sirte. Anderhalve maanden geleden was het volgens bevelhebber Mohamad Ghassri nog “een kwestie van dagen” voordat ze de terreurbeweging zouden verslaan. De opmars verloopt een stuk trager omdat de milities, voornamelijk afkomstig uit de noordwestelijke stad Misrata, worden gestuit door scherpschutters, mijnen en boobytraps. Daarnaast klagen de milities over gebrek aan steun van de eenheidsregering in de hoofdstad Tripoli.

In de afgelopen weken hebben ook Libische gevechtsvliegtuigen Sirte gebombardeerd, maar het ontbreekt hen aan goede wapens en technologie om precisiebombardementen uit te voeren. Volgens het Pentagon heeft IS ongeveer duizend militanten in Sirte.

    • Huib de Zeeuw