Aanwijzingen voor opzet door piloot van MH370

Het onderzoeksteam dat probeert te achterhalen wat er is gebeurd met het verdwenen vliegtuig MH370, onderzoekt nu de mogelijkheid dat de piloot het toestel moedwillig in de Indische Oceaan heeft gevlogen. Nu de zoektocht naar wrakstukken niets heeft opgeleverd, is dit een van de theorieën die plausibel worden geacht.

Als het toestel op het moment van de crash door een piloot werd bestuurd, kan dit verklaren waarom de zoektocht niets heeft opgeleverd. Bij het bepalen van het zoekgebied ging men er vanuit dat het vliegtuig op de automatische piloot, in een rechte lijn was doorgevlogen tot de benzine op was.

In het Australische televisieprogramma 60 Minutes zei een vooraanstaande crash-onderzoeker dat een van de weinige brokstukken van het toestel die zijn gevonden, deze theorie ondersteunen. Het zou gaan om erosie op delen van de vleugel die door de piloot worden uitgeklapt tijdens de landing. Dit zou suggereren dat een piloot zelf het water in heeft gestuurd.

Donderdag bevestigden Australische onderzoekers ook dat op de vliegsimulator die de Maleisische piloot Zaharie Ahmad Shah thuis had, een maand voor de crash een route over de Indische Oceaan was geoefend. Eerder waren er geen aanwijzingen dat de piloot expres het vliegtuig vol mensen had laten verongelukken. (BBC, AP, Reuters)