Aantal zikabesmettingen in Florida loopt op tot veertien

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om weg te blijven uit het gebied waar de besmettingen voorkomen.

Denguemuggen in een laboratorium in Brazilië.
Denguemuggen in een laboratorium in Brazilië. Paulo Whitaker / Reuters

Afgelopen dagen zijn er tien nieuwe besmettingen van het zikavirus ontdekt in Florida. Deze besmettingen zijn waarschijnlijk weer veroorzaakt door de overdacht via muggen, zo meldt de gouverneur van Florida Rick Scott aan persbureau AP. Het virus is ook seksueel overdraagbaar.

Vrijdag werd bekend dat vier mensen in de Amerikaanse staat via muggen het virus hebben opgelopen, zonder dat ze het land hebben verlaten. Er waren geen eerdere zika-gevallen bekend waarbij muggen het virus op het Amerikaanse vasteland hebben overgedragen op mensen.

Naar aanleiding van het opgelopen aantal besmettingen adviseert het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC zwangere vrouwen om niet naar het gebied te reizen waar de besmettingen voorkomen. Ook wordt zwangere vrouwen in het gebied geadviseerd om zich te laten testen op zika. Vrouwen die uit het gebied terugkeren, kunnen volgens het CDC het beste tot acht weken wachten met zwanger worden. Alle veertien besmettingen kwamen voor in een gebied van 2,6 vierkante kilometer in Miami-Dade County.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Zika vormt vooral een risico voor zwangere vrouwen: het kan leiden tot hersenafwijkingen bij baby’s, zoals microcefalie. Het virus wordt in Brazilië in verband gebracht met meer dan zeventienhonderd gevallen van microcefalie. De meeste mensen die het zikavirus oplopen, merken dat echter niet. Gezondheidswetenschappers in de VS verwachten in dat land niet zo’n wijdverspreide uitbraak van zika als momenteel in Zuid-Amerika plaatsvindt.

    • Liza van Lonkhuyzen