A4 richting Schiphol afgesloten vanwege ‘verwarde buspassagier’

Op de snelweg is een passagiersbus door de politie tot stilstaan gebracht. Een “vermoedelijk verwarde man” die bomopmerkingen maakte, is aangehouden.

De situatie op de A4 eventjes geleden. Foto VID

De politie heeft vanwege een terreurdreiging een passagiersbus tot stilstaan gebracht op de de A4 richting Schiphol nabij de afslag Sloten. De snelweg is afgesloten. Agenten hebben een “vermoedelijk verwarde man” aangehouden die in de bus opmerkingen maakte met het woord “bom” erin.

De man die maandagochtend gearresteerd werd op de A4 blijkt een 41-jarige Amsterdammer te zijn, meldt AT5 op basis van de politie. Hij lijkt het niet zo bedoeld te hebben en is flink geschrokken.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo De A4 richting Schiphol is tijdelijk afgesloten na de aanhouding van ’n vermoedelijk verwarde man in ’n bus.We zijn nog bezig met onderzoek.

Volgens de politie gaat het om een bus die als vervangend vervoer van treinen, die maandag maar mondjesmaat richting Schiphol rijden vanwege werkzaamheden, is ingezet. De bus is onder meer met een hond doorzocht op explosieven, maar er is niets aangetroffen. Het voertuig is vrijgegeven en zal op korte termijn doorrijden naar het vliegveld.

De situatie was enige tijd live te volgen met de verkeerscamera’s van de VerkeersInlichtingenDienst (VID), maar die zijn inmiddels weggedraaid. Op de beelden was te zien dat de man onder schot werd gehouden, zich moest uitkleden en uiteindelijk door een arrestatieteam werd ingerekend. Alle overige passagiers moesten uitstappen.

Tekst gaat verder onder tweet:

Twitter avatar vid VID De politie heeft de #A4 naar Amsterdam afgesloten vanaf de afrit Amsterdam Sloten i.v.m. deze bus. https://t.co/q0CbnLoTWM

Lange dag

Weggebruikers worden geadviseerd om te rijden over de A10, de A2 en de A9. Verkeer vanaf de noordkant van de stad kan omrijden over de A5. De politie verwacht
dat de snelweg op korte termijn weer kan worden vrijgegeven.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo De bus is vrijgegeven. Er is niets verdachts aangetroffen. De bus gaat - met passagiers - alsnog naar Schiphol. De A4 wordt zo vrijgegeven.

Voor reizigers die maandag met het vliegtuig vanaf Schiphol willen vertrekken kan het een lange dag worden. Vanwege werkzaamheden aan het spoor er rijden weinig treinen naar het vliegveld, er zijn nog steeds extra controles op de weg vanwege “een signaal” van dreiging en op het vliegveld zelf was er vanochtend een staking gaande van piloten van easyJet.

    • Sam de Voogt