Vijf doden bij aanvallen op Iraakse energiefaciliteiten

Gewapende militanten bestormden zondagochtend een gasinstallatie en een oliestation. Vijf werknemers zijn doodgeschoten.

De gasinstallatie die vanochtend werd bestormd door vier gewapende mannen.
De gasinstallatie die vanochtend werd bestormd door vier gewapende mannen. Foto Ako Rasheed/Reuters

Gewapende militanten hebben zondagochtend twee energie-installaties in het noorden van Irak bestormd. Daarbij schoten ze vijf werknemers dood en bliezen ze delen van de fabrieken op met explosieven. De daders zijn omgekomen.

Volgens Reuters vond de eerste aanval vanochtend rond 03.00 uur plaatselijke tijd plaats in een gasfabriek op zo’n vijftien kilometer van de stad Kirkuk. Vier gewapende mannen gebruikten handgranaten en schoten vier medewerkers dood. Daarna bliezen ze een deel van de installatie met explosieven op. Twee werknemers van de gasinstallatie verkeren in kritieke toestand. Leden van de antiterrorisme-eenheid van het Iraakse leger heroverden het gebouw kort daarna, bevrijdden vijftien werknemers die zich elders in het gebouw hadden verstopt, maar troffen de daders niet aan.

Vuurgevecht

Vlak na de eerste aanval volgde een tweede aanval door opnieuw vier gewapende mannen op een oliestation 25 kilometer ten noordwesten van de gasinstallatie. Een van de aanvallers blies zichzelf buiten op om de andere drie toegang te verschaffen tot de installatie. Eenmaal binnen bliezen twee anderen met hun bomvesten een olieopslagtank op. De vierde militant werd gedood in een vuurgevecht met veiligheidstroepen, waarbij ook één werknemer van de oliefabriek omkwam en zes agenten gewond raakten.

De aanslag op de oliefaciliteit is opgeëist door Islamitische Staat (IS). De eerste aanval is nog niet opgeëist. Omdat hetzelfde aantal aanvallers een gelijksoortige tactiek gebruikten om de oliefaciliteit te bestormen, vermoeden de veiligheidsdiensten dat het om dezelfde mannen gaat. De stad Kirkuk en het omliggende gebied zijn sinds twee in handen van Koerdische strijders, nadat zij het gebied met hulp van de door Amerika geleide westerse coalitie veroverden op IS.

Lees ook over de militaire strijd in Irak: Het verslaan van IS kan een pyrrusoverwinning blijken