Verstappen op podium in Duitsland, Hamilton deelt weer tik uit

Direct bij de start pakte Verstappen (midden) de plaats van Ricciardo (links) en Rosberg (rechts) af.
Direct bij de start pakte Verstappen (midden) de plaats van Ricciardo (links) en Rosberg (rechts) af. Foto AP / Jens Meyer

Rosberg verliest in thuisrace veel punten op Hamilton in de strijd om het WK. De Brit wint, de Duitser wordt ‘slechts’ vierde.

Wat een stevig gevecht moest worden tussen de Mercedes-coureurs voor de winst en de Red Bull-rijders om Ferrari te verslaan, werd uiteindelijk een tactisch spel met weinig echte gevechten. Het enige echte duel, tussen thuisrijder Nico Rosberg en Max Verstappen, eindigde in een straf voor eerstgenoemde.

Het incident tussen de Duitser en de Nederlander vond plaats toen de grand prix op de Hockenheimring bijna halverwege was. Rosberg had de binnenbocht maar ‘vergat’ net als in Oostenrijk – toen zijn actie eindigde in tranen – daadwerkelijk in te sturen waardoor Verstappen naar de buitenkant en uiteindelijk buiten de baan werd gedwongen. Niet volgens de regels, oordeelde de wedstrijdleiding en Rosberg kreeg een tijdstraf die hem voorgoed uit de strijd om de zege hielp.

Rosberg zet zichzelf buitenspel

Al enige tijd voordien, bij de start op precies te zijn, had Rosberg zichzelf al buitenspel gezet. Startend vanaf pole position lag een heet gevecht in het verschiet met stalgenoot en rivaal Lewis Hamilton. Maar de Duitser rolde slecht weg van de grid en zag de Brit, Verstappen en diens teammaat Daniel Ricciardo voorbij steken (video).

Hamilton, die nu zes van de laatste zeven grands prix heeft gewonnen, wist met dit vroege wedstrijdverloop wel raad en managede gedurende de hele race op comfortabele wijze zijn voorsprong op de wisselende nummer twee. Na Verstappen was dat enige tijd Rosberg die profiteerde van een afwijkende pitstopstrategie bij Red Bull. Dat team bleek Ricciardo uiteindelijk de meest gunstige tactiek te hebben toebedeeld: Max Verstappen had op het moment dat de aanval van zijn teammaat kwam de mindere banden en kon geen passende strijd leveren.

Ontluisterend

Dat de Nederlander uiteindelijk wel een podiumplek bijeen reed was niet louter vanwege de tijdstraf die Rosberg moest incasseren. Ja, de 5 extra seconden stoptijd bij de laatste bandenwissel van de Duitser gaven Verstappen genoeg tijd om de derde plek terug te pakken. Maar nadien hield hij Rosberg eenvoudig op afstand, waarbij laatstgenoemde in zijn thuisrace gedesillusioneerd de resterende ronden leek vol te maken. Ook voor hem gold dat een afwijkende bandenstrategie, enigszins gelijk aan die van Verstappen, niet goed uitpakte.

Voor de Mercedes-coureur was het niet alleen een ontluisterende middag voor eigen publiek, maar ook een flinke kaakslag in de strijd om de wereldtitel. Waar Nico Rosberg na de eerste vijf grands prix dit seizoen 43 punten voorsprong koesterde op rivaal en stalgenoot Lewis Hamilton, verloor de Duitser vorige week de leiding in het WK. Het resultaat van zondag in Hockenheim zet hem op 19 punten achterstand.

Verstappen wijst Red Bull de weg

Voor Verstappen en Ricciardo betekent het sterke resultaat voor Red Bull dat de renstal de tweede plaats in het WK voor teams overneemt van Ferrari. De Italianen, die veel investeerden in het seizoen 2016 en Mercedes dachten te kunnen aanvallen, zijn in de afgelopen races qua prestaties en nu ook voor de statistieken voorbijgestreefd door de wereldkampioen der constructeurs van 2010 tot en met 2013. Vandaag was de Scuderia Ferrari geen partij.

Red Bull eindigde voor het eerst dit seizoen met twee rijders op het podium. “Dat was het doel voor dit weekend”, stelde Max Verstappen na afloop. “We konden niet winnen, dus tweede en derde is geweldig”, vulde Ricciardo hem aan tijdens het podiuminterview. Teambaas Christian Horner: “Een heel bemoedigend resultaat met het oog op de tweede helft van het seizoen.”

Voor de Nederlander geldt dat hij in Duitsland een indrukwekkende reeks prestaties voortzette. Met vier weken zomerstop voor de boeg stond hij sinds de overgang naar Red Bull in de vijfde grand prix van 2016 al vier keer op het podium. In de acht races die hij nu voor het topteam reed scoorde behalve WK-leider Lewis Hamilton niemand zoveel punten als Verstappen (102).

Hoe de race op de Hockenheimring zich ontvouwde: bepalende momenten

Nico Rosberg start in zijn Mercedes voor thuispubliek vanaf pole position. De man aan wie hij vorige week voor het eerst dit seizoen de leiding in het WK verloor, stalgenoot Lewis Hamilton, staat naast hem. Max Verstappen kwalificeerde zich als vierde voor de grand prix van Duitsland, achter Red Bull-teammaat Daniel Ricciardo maar vóór de Ferrari’s van Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel.

gp-banner_DUI

 • De start verloopt heel voorspoedig voor Max Verstappen! Hij pakt niet alleen Ricciardo maar ook de tweede plek van Nico Rosberg die terugvalt naar de vierde plaats. Dat is een dramatische start voor de thuisrijder die vanaf pole position mocht beginnen. Hamilton leidt voor Verstappen, Ricciardo, Rosberg en de Ferrari’s van Vettel en Raikkonen.
 • De eerste vijf ronden zitten er op en Verstappen stevig op P2. Hij heeft 2 seconden achterstand op Hamilton en eenzelfde gat ges;agen naar Ricciardo achter hem. De Australiër sloeg een vroege aanval van Rosberg af (video) en houdt de Duitser nu op een relatief veilige afstand van 1,5 tel.
 • Eerste pitstop voor Verstappen in ronde 12. Nico Rosberg duikt achter hem aan maar beleeft een aanzienlijk minder fortuinlijke bandenwissel: 2,2 seconden van de Nederlander om 3,5 voor de Duitser.
 • Het eerste kwart van de 67 raceronden achter de rug en de toppers hebben allen hun eerste stop gehad. Hamiltons bandenwissel verliep vlekkeloos en hij ligt nu 6 seconden voor op Verstappen, die teammaat Ricciardo op 1,5 tel achter zich heeft. Dan volgen Rosberg, Vettel en Raikkonen. En hoe zit het dan met Verstappens missie om de Ferrari’s te verslaan?
  Twitter avatar Kokuil Louis Dekker Vooralsnog heeft Raikkonen weinig van het uitzicht op Verstappen kunnen genieten. Ferrari lijkt slag tegen Red Bull Racing te verliezen
 • Nico Rosberg heeft de Red Bulls in zicht maar geraakt er vooralsnog niet voorbij. Twintig ronden gereden inmiddels, maar de Mercedes-coureur lijkt een andere pitstopstrategie te hebben gekozen dan Hamilton en Ricciardo. “We gaan voor plan B”, hoort hij van zijn team over de boordradio.
 • Tweede pitstop voor Max Verstappen. Hij reed met Rosberg als enige op de zachtste ‘supersoft’ band en beiden zijn nu teruggegaan naar de ‘soft’. Eenmaal terug op de baan valt de Duitser direct aan bij Max, die een klein beetje lijkt te worden verrast. Rosberg laat Verstappen weinig ruimte: “Hij duwde me van de baan”, klaagt de Nederlander.
  Twitter avatar PhilDuncanF1 Phil Duncan Rosberg’s move on Verstappen under investigation here… #F1 #GermanGP
 • Tijdstraf voor Rosberg! De wedstrijdleiding ziet er dan toch een onreglementaire inhaalactie in: een andere coureur van de baan duwen. In dit geval dus Max Verstappen. Rosberg zal bij zijn volgende pitstop eerst 5 seconden moeten wachten tot zijn crew de bandwissel mag uitvoeren. Hij beweert over de boordradio dat hij niet verder kon insturen, maar de beelden laten wat anders zien:

  Ondertussen halvwrwege de race en nadat iedereen zijn tweede pitstop heeft gemaakt:

 • Verstappen zakt naar de vierde plaats. Hij wordt ingepakt door Daniel Ricciardo die door Red Bull op een andere strategie is gezet: ze staan op verschillende banden en Max biedt dan ook geen tegenstand.
  Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing On the super-softs, Daniel moved up to P3 to make the most of his tyres. Max, on the softs, P4. #GermanGP #F1 https://t.co/2ef2RCPVMu

  Aan het einde van de race zal moeten blijken welke strategie het beste heeft gewerkt. Hamilton nu 8 seconden voor op Rosberg, die 2 seconden heeft op Ricciardo. Verstappen, die na klachten over de supersoft nu ook ontevreden is over zijn soft band, heeft een veilige buffer van 9 tellen op Vettel achter hem.

 • Nog twintig ronden van de 67 te gaan en Rosberg is als eerste binnengekomen voor een derde pitstop. Max Verstappen volgt hem direct en keert terug naar de supersoft band. Hij komt terug op de baan vóór Rosberg die zijn straftijd incasseerde bij die stop. Het wordt een sprintrace met Ricciardo: welke Red Bull eindigt het hoogste? Het gat van Max naar zijn Australische teammaat is 2 seconden.
  Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Third stops made. Fresh set of super-softs on for Daniel in P2 and Max P3. 👍🇩🇪 #GermanGP #F1 https://t.co/B9sJv71CFj
 • Laatste tien ronden: Hamilton comfortabel aan de leiding met 6 seconden op Ricciardo. Van een gevecht met Verstappen voor de P2 komt het niet: de Nederlander nu ruim 3 tellen achter. Rosberg vierde op bijna 6 seconden en de Duitser rijdt geen snellere rondetijden dan Max. De Ferrari’s op P5 en 6 en dus lijkt Red Bull de tweede plaats van de Italianen over te nemen in de WK-stand voor teams.
 • FINISH! Lewis Hamilton wint de zesde van de afgelopen zeven grands prix. Daniel Ricciardo in zijn honderdste F1-race naar de twede plek en opnieuw een podiumplaats voor Max Verstappen. Nico Rosberg vierde.

Uitslag grand prix van Duitsland:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 67 ronden
2. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) +7,0 sec
3. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) +13,4
4. Nico Rosberg (Mercedes) +15,9
5. Sebastian Vettel (Ferrari) +32,6
6. Kimi Raikkonen (Ferrari) +37,0
7. Nico Hülkenberg (Force India) +1.10,1
8. Jenson Button (McLaren) +1 ronde
9. Valtteri Bottas (Williams) +1 ronde
10. Sergio Perez (Force India) +1 ronde

Stand in het WK na 12 van de 21 races:

1. Lewis Hamilton 217 pnt (+25)
2. Nico Rosberg 198 (+12)
3. Daniel Ricciardo 133 (+18)

6. MAX VERSTAPPEN 115 (+15)