Turkije dreigt migrantendeal met EU te schrappen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken wil dat visumvrij reizen uiterlijk in oktober wordt ingevoerd.

Mevlüt Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken
Mevlüt Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Foto Umit Bektas / Reuters

Als Turken in oktober nog niet zonder visum naar Europa kunnen reizen, zal Turkije de migrantendeal met de EU niet naleven. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Het vluchtelingenakkoord, dat in maart werd gesloten, bevatte afspraken over de opvang van vluchtelingen. Door het akkoord konden veel vluchtelingen teruggestuurd worden naar Turkije, in plaats van in Europa asiel aan te vragen. Voor elke Syrische vluchteling die Turkije opvangt, moet de EU er ook één opnemen.

Strenge deadline

De EU betaalt Turkije een bedrag van drie miljard euro om te helpen bij de opvang van vluchtelingen, bovenop een bedrag van nog eens drie miljard dat al eerder werd afgesproken. Bovendien zouden Turkse burgers snel zonder visum naar Europa kunnen reizen.

Achter die laatste afspraak wil Cavusoglu nu druk zetten. Hij zegt tegen de Frankfurter Allgemeine dat Turkije serieuze maatregelen neemt om bijvoorbeeld mensensmokkel te bestrijden, maar dat dat afhankelijk is van het afschaffen van de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen. Cavusoglu zegt een strenge deadline te verwachten, in het begin of midden van oktober.

Een woordvoerder van de Europese Commissie stelt in een reactie dat Turkije nog niet aan alle voorwaarden voldoet voor visumvrij reizen. In het akkoord werden 72 criteria opgesteld. Pas als al die criteria zijn behaald kan het Europees Parlement besluiten de visumvoorwaarden voor Turkije aan te passen.

Eerder zei de Turkse president Erdogan al tegen de Duitse zender ARD dat de EU zich niet aan haar beloften in het akkoord heeft gehouden. In september zal de voortgang van het vluchtelingenakkoord worden bekeken.