Tunesische premier Essid moet aftreden

De technocraat slaagde er niet in economische hervormingen door te voeren en sneuvelde na een vertrouwensstemming.

De Tunesische premier Habib Essid in het parlement, nog voor de vertrouwensstemming.
De Tunesische premier Habib Essid in het parlement, nog voor de vertrouwensstemming. Foto Fethi Belaid/AFP

De Tunesische premier Habib Essid moet aftreden nadat hij zaterdag een vertrouwensstemming in het parlement niet overleefde. Slechts drie politici van de 191 politici stemden voor het aanblijven van de technocraat, en daarmee ook zijn regering, zo meldt persbureau Reuters. Essid wordt aangerekend dat hij noodzakelijke economische hervormingen niet wist door te voeren.

Essid had zelf om de stemming gevraagd. 118 zegden zaterdag het vertrouwen op in de premier, terwijl een meerderheid van 109 politici benodigd was. Zeventig parlementariërs onthielden zich van stemming.

In maart was Essid in Nederland. Lees ons interview: ‘Onze democratie is onomkeerbaar’

President Beji Caid Essebsi moet nu binnen een maand een nieuwe premier aanwijzen. Die zal mogelijk komen van een van de vier partijen die momenteel de regeringscoalitie in Tunesië vormen. De nieuwe premier heeft op zijn beurt weer een maand de tijd een nieuw kabinet samen te stellen.

Essebsi en Essid lagen met elkaar in de clinch nadat de eerste eerder dit jaar had opgeroepen tot een nieuwe eenheidsregering. De president is van mening dat de politieke verschillen tussen de vier grote partijen te groot zijn om de economische problemen in het land aan te pakken en een antwoord te formuleren op het veiligheidsvraagstuk.

Verschillende aanslagen

Tunesië was in 2010 het eerste land waar de zogeheten Arabische Lente begon. President Zine El Abidine Ben Ali werd toen afgezet nadat hij decennialang aan de macht was geweest. Het land is sindsdien geprezen voor de manier waarop het een democratisch systeem heeft opgetuigd. Het afgelopen jaar is Tunesië echter vooral in het nieuws geweest door verschillende aanslagen die er hebben plaatsgevonden.

Zo kwamen in juni 2015 38 mensen om toen een man bij badplaats Sousse met een kalasjnikov om zich heen begon te schieten. Bij een gijzeling in het Bardo Museum in hoofdstad Tunis werden eerder dat jaar 22 mensen gedood. Het toerisme in Tunesië nam door de gebeurtenissen met een derde af. Die ontwikkeling bracht grote schade toe aan de economie.