Tunesië

Premier Habib Essid na anderhalf jaar weggestuurd door het parlement

In Tunesië is premier Habib Essid zaterdag met een motie van wantrouwen de wacht aangezegd. Daarmee is in feite ook zijn regering ontbonden. Essid lag onder vuur van alle partijen in Tunesië, vooral wegens zijn onvermogen om broodnodige economische hervormingen door te voeren.

In tegenstelling tot Arabische landen als Egypte, Jemen, Syrië en Libië, waar de opstanden hebben geleid tot een militaire staatsgreep of burgeroorlogen, heeft Tunesië zijn parlementaire democratie juist versterkt. Maar de problemen zijn groot: terreuraanslagen, inflatie en hoge werkloosheidscijfers, vooral onder jongeren.

Hierdoor is de autoriteit van Essid sinds zijn aantreden achttien maanden geleden gestaag afgekalfd. Dit werd in de hand gewerkt door conflicten binnen de seculiere regeringspartij Nidaa Tounes en druk van de president Beji Caid Essebsi. Die riep vorige maand op tot een regering van nationale eenheid.

Essebsi heeft nu een maand om een nieuwe premier aan te wijzen, die vervolgens ook een maand heeft om een kabinet samen te stellen en aan het parlement voor te leggen.

Het is de eerste keer in de korte democratische geschiedenis van Tunesië dat een premier wordt weggestemd door het parlement. (Reuters, AFP)