Ten minste tien doden na bomaanslag Somalië

Militanten van Al Shabaab brachten twee met explosieven beladen auto’s tot ontploffing en openden vervolgens het vuur.

Een Somalische soldaat bij het wrak van een van de twee ontplofte auto's in de hoofdstad Mogadishu.
Een Somalische soldaat bij het wrak van een van de twee ontplofte auto's in de hoofdstad Mogadishu. Foto Farah Abdi Warsameh/AP

Bij een bomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn ten minste tien mensen om het leven gekomen. Twee met explosieven beladen auto’s ontploften nabij een bureau van inlichtingendienst CID, waarna militanten van de daaropvolgende chaos gebruikmaakten om het gebouw te bestormden en het vuur openden. De aanslag is opgeëist door terreurbeweging Al Shabaab, meldt persbureau Reuters.

Na een vuurgevecht van ongeveer een half uur zijn de aanvallers doodgeschoten door de veiligheidsdienst. Volgens een politiefunctionaris zijn onder de doden vijf burgers, één soldaat en ook de vier plegers van de aanslag. Daarnaast vielen minstens vijftien gewonden.

Het was de tweede bloedige aanslag in een week tijd in Mogadishu. Eerder vonden dertien mensen de dood toen dinsdag twee bommen afgingen bij het hoofdkwartier van de AMISOM-missie van de Afrikaanse Unie. Ook toen werd er gebruik gemaakt van meerdere met explosieven beladen auto’s.

De AMISOM-missie is erop gericht om de stabiliteit in het jarenlang door burgeroorlog verscheurde Somalië te herstellen. Al Shabaab is tegen buitenlandse inmenging. De terreurgroepering werd in 2011 uit de hoofdstad verdreven, maar probeert nog altijd het gezag van de door het Westen gesteunde regering te ondermijnen met guerrilla-acties en zelfmoordaanslagen. Vorige maand kwamen bij zo’n aanval op een hotel in Mogadishu vijftien mensen om het leven.