Rebellen bevrijden duizenden burgers uit IS-gebied

De Syriërs zijn ontsnapt uit Manbij. In de afgelopen dagen kwamen tientallen burgers uit deze stad om door westerse luchtaanvallen.

Een militant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in de buurt van Manbij.
Een militant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in de buurt van Manbij. Foto Rodi Said/ Reuters

De rebellenbeweging Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heeft op zondag zeker drieduizend burgers bevrijd uit Manbij, zo meldt het mediakanaal Al Jazeera.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een groot gedeelte van de stad in Noord-Syrië in handen, maar verliest steeds meer terrein op de door de Verenigde Staten gesteunde rebellen.

Veel burgerdoden door westerse luchtaanvallen bij strijd om Manbij

De strijd tussen de SDF, dat vooral bestaat uit Koerdische strijders een aantal Arabische militanten, en IS om de strategische stad Manbij is al meer dan twee maanden aan de gang. Voor de terreurbeweging is de stad van groot strategisch belang omdat het een belangrijke aanvoersroute is voor goederen naar IS-gebied. Het ligt vlakbij de Turkse grens en tussen Aleppo en de zelfverklaarde hoofdstad Raqqa.

In de afgelopen week heeft SDF, gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen, steeds meer gebied op IS veroverd. Een woordvoerder van SDF laat aan het onafhankelijke Syrische mediakanaal Ara News weten dat ze ongeveer 70 procent van de stad in handen hebben. De rebellen accepteerden het voorstel van aantal lokale leiders om een humanitaire corridor te openen voor burgers die het geweld willen ontvluchten, maar IS laat dit niet toe, zo schrijft Ara News.

De bombardementen van de westerse coalitie bij Manbij hebben in de afgelopen dagen tientallen burgerdoden veroorzaakt. Twee dagen geleden kwamen er minstens 28 mensen om, onder wie ook zeven kinderen. Een week eerder vielen er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zeker 58 doden. Een aantal media spreekt over meer dan 200 doden. Het Amerikaanse leger heeft gezegd dat ze een onderzoek instellen.

‘Corridor Aleppo bedoeld om burgers stad uit te krijgen’

Rebellenbewegingen in het omsingelde gedeelte in Aleppo hebben een aanval geopend op het Syrische leger. Volgens het Syrisch Observatorium waren er op zondag een aantal gevechten in de buitenwijken van de Noord-Syrische stad. Om luchtaanvallen van de Syrische luchtmacht te bemoeilijken heeft de sterke, jihadistische beweging Ahrar al-Sham banden in brand gestoken, zo laat een lokale activist weten aan persbureau AP.

In het rebellengebied wonen naar schatting 250.000 burgers, een aantal van hen heeft dit gebied verlaten via een humanitaire corridor. Volgens Basma Kodmani, een oppositielid van het Syrische onderhandelingsteam is de corridor niet bedoeld voor hulpgoederen, maar om mensen de stad te krijgen, zo vertelt ze aan de Britse nieuwsomroep BBC.

“De wrede boodschap voor onze mensen is: vertrek of sterf”.

Lees ook: Corridor moet burgers in Aleppo een uitweg bieden