Russische sporters toch nog niet zeker van Spelen

Het IOC wil toch zelf het laatste woord hebben over de deelname van Russen die van hun bond al toestemming hebben verkregen.

Een bewaker houdt wacht bij het Olympisch dorp.
Een bewaker houdt wacht bij het Olympisch dorp. Foto Charlie Riedel/AP

Russische sporters die afgelopen week van hun internationale bond te horen kregen dat ze mogen afreizen naar Rio, zijn toch nog niet zeker van deelname aan de Spelen. Zes dagen voordat het mondiale evenement van start gaat, wierp het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zaterdagavond een extra barrière op. Een driekoppige commissie moet de voorgedragen Russische deelnemers goedkeuren.

Vorige week besloot het IOC nog dat de internationale bonden zouden gaan over de vraag of Russische sporters uit hun discipline mogen afreizen naar Brazilië. Dat gebeurde nadat onderzoeker Richard Mclaren eerder deze maand in een rapport een jarenlang door Moskou ondersteund dopingprogramma had blootgelegd. Onder meer voor en tijdens de Spelen van Sotsji in 2014 werd op die manier gefraudeerd met dopingtests en werden sporters voorzien van stimulerende middelen.

Voorwaarde om deel te mogen nemen aan de Spelen is dat de Russen de afgelopen jaren buiten hun eigen land op doping zijn getest en nooit zijn betrapt op het gebruik daarvan. Diverse internationale bonden hebben op basis daarvan gekeken wie er wel en niet mogen afreizen.

Ongeveer honderd Russen uitgesloten van deelname

De afgelopen dagen werden op deze manier ongeveer honderd sporters uitgesloten van deelname aan de Olympische wedstrijden. Onder meer zes wielrenners, acht gewichtheffers en zeven zwemmers reizen daardoor niet af naar Rio. De Russische atletiekploeg was eerder als geheel al geweerd.

De komende dagen moet blijken of de sporters die wel toestemming hebben gekregen van hun internationale bond, nu echt mogen deelnemen. Een exact moment daarvoor heeft het IOC niet bekendgemaakt. Het internationale sporttribunaal CAS moet volgens persbureau Reuters de individuele aanmeldingen gaan beoordelen. Een IOC-panel bestaande uit Uğur Erdener, Claudia Bokel and Juan Antonio Samaranch jr. zal mede basis van hun bevindingen vervolgens gaan over het uiteindelijke besluit.

Tekort aan beveiligers

Ondertussen kampt de organisatie van de Spelen volgens de Wall Street Journal met een heel ander probleem. Er zou een tekort aan beveiligers zijn doordat het bedrijf dat daarvoor was ingehuurd er niet tijdig in slaagde genoeg personeel te vinden. Terwijl de onderneming de opdracht had om drieduizend veiligheidsmensen te leveren, wist het er maar vijfhonderd te vinden.

Daarom worden er de komende weken onder meer politieagenten ingezet om controletaken uit te voeren. Het gaat dan onder meer om fouilleringstaken en het bedienen van röntgenapparatuur om bezoekers te scannen.